David Kos

Sreda,
5. 2. 2014,
12.22

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

žled

Sreda, 5. 2. 2014, 12.22

7 let, 2 meseca

Gospodarska škoda zaradi žledoloma bo ogromna

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zaradi potrganih žic daljnovodov večina proizvodnje na Notranjskem in Postojnskem stoji že od petka. Uprave družb se ukvarjajo z nabavo agregatov, saj elektrike še ni na vidiku. Škoda bo velika.

"Škoda bo gromozanska, saj večina proizvodnje na Notranjskem in Postojnskem stoji že od petka dalje," je dejal direktor območne gospodarske zbornice Postojna Boštjan Požar. V ponedeljek in torek je bila za obiskovalce zaprta tudi Postojnska jama.

Trenutno se vsa poslovodstva ukvarjajo le s sanacijo stanja, zato je za ocenjevanje škode še prezgodaj, zagotovo pa se bo izpad proizvodnje poznal na bilancah prizadetih podjetij. "Vsi se le držijo za glavo, nihče še ne sešteva škode, saj katastrofe še zdaleč ni konec," je pojasnil Požar. Zato je o številkah prezgodaj govoriti. Ledeni oklep po državi namreč še kar ne popušča, najtrši je prav na Notranjskem.

Agregati za zagon vsaj dela proizvodnje "Vse uprave družb na Notranjskem se po najboljših močeh trudijo zagotoviti zagon vsaj dela proizvodnje, da bi zagotovili najnujnejše dobave. Včeraj so nekateri dobili agregate, ki so si jih sami zagotovili v tujini," pove prvi mož območne zbornice GZS Postojna.

V Kovinoplastiki Lož, kjer proizvodnja še vedno stoji, so nam pojasnili, da po realnih predvidevanjih napak na električnem omrežju ne bodo odpravili še ves naslednji teden. O konkretnih datumih vzpostavitve dobave električne energije distributerji ne želijo govoriti, hkrati pa je ob vzpostavitvi omrežja vprašljiva stabilnost le tega. Zato trenutno popisujejo nujne moči za zagon proizvodnje z agregati, ki jih nameravajo dobaviti iz tujine.

Po Požarjevih besedah so najbolj prizadeta podjetja v občinah Postojna in Cerknica. Proizvodnja je od petka med drugim ustavljena v podjetjih Brest, Dynacast Lož, Liv Kolektor in številnih manjših. V občinah Pivka in lirska Bistrica je stanje nekoliko boljše, vseeno pa tudi tam proizvodnja stoji v veliko gospodarskih družbah.

Najbolj prizadetim obrtnikom bodo pomagali Tudi z Obrtne zbornice Slovenije so sporočili, da je veliko njihovih članov z Notranjske in Severne Primorske zaradi ustavitve proizvodnje prizadetih, vendar o oceni škode še ne morejo govoriti. Po besedah Mire Črešnar z OZS bodo v okviru Ustanove za pomoč obrtnikom, ki deluje v sklopu zbornice, po oceni škode najbolj prizadetim članom ponudili denarno pomoč. Posledično so številne ustavitve proizvodnje prizadele tudi številne avtoprevoznike.

Na Gorenjskem je žled povzročil največ škode na Jezerskem, ter v Poljanski in Selški dolini. Po besedah direktorice območne gospodarske zbornice za Gorenjsko Jadranke Švarc podatke o prizadetih podjetjih s tega področja še zbirajo, vendar za zdaj nimajo podatkov o večji gospodarski škodi. Bolj so prizadeti gospodinjski odjemalci električne energije.