Četrtek,
1. 8. 2024,
19.19

Osveženo pred

1 ura, 13 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
posel plin gospodarstvo Azerbajdžan Geoplin

Natisni članek

Četrtek, 1. 8. 2024, 19.19

1 ura, 13 minut

Geoplin sklenil prvi posel z azerbajdžanskim Socarjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Geoplin | Podrobnosti danes sklenjenega posla Geoplin v sporočilu za javnost ni razkril. | Foto STA

Podrobnosti danes sklenjenega posla Geoplin v sporočilu za javnost ni razkril.

Foto: STA

Največji slovenski veletrgovec s plinom Geoplin je na podlagi nedavno podpisanega memoranduma o sodelovanju danes sklenil tudi prvi posel za dobavo zemeljskega plina z azerbajdžanskim energetskim velikanom Socar. V Geoplinu so posel označili za prvi korak k potencialnemu dolgoročnejšemu sodelovanju.

Posel je bil sklenjen na podlagi memoranduma o sodelovanju, ki sta ga azerbajdžanski naftni in plinski velikan ter Geoplin podpisala v okviru obiska ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra v Bakuju.

Minister je danes za STA izrazil veselje nad prvim poslom na podlagi podpisanega memoranduma. "Verjamem, da bodo ta in naslednji posli vodili v dolgoročno uspešno sodelovanje ne samo med obema podjetjema, ampak tudi med državama," je dejal.

Zadovoljen je, da je Slovenija še dodatno diverzificirala dobavne poti zemeljskega plina. "S tem smo tudi dobesedno rešili in varnostno preskrbeli Slovenijo z zemeljskim plinom v prihajajoči zimi," je povedal.

Po njegovih besedah sta z azerbajdžanskim ministrom za energijo Parvizom Šahbazovim dogovorjena, da se bosta potrudila odpreti priložnosti podjetjem tudi na ostalih področjih. "Identificirala sva nove tehnologije, od vodika, umetne inteligence do obnovljivih virov energije," je še dejal minister.

Namen podpisanega memoranduma je bila poglobitev sodelovanja na področju dobave zemeljskega plina, danes sklenjeni posel dobave pa je prvi korak k potencialnemu nadaljnjemu dolgotrajnejšemu sodelovanju med Geoplinom in Socarjem, so zapisali v Geoplinu.

Kumer je že med obiskom Bakuja v sredini julija poudaril, da je obisk v Azerbajdžanu bistvenega pomena za utrditev strateškega partnerstva in za zagotavljanje zanesljive oskrbe Slovenije z zemeljskim plinom.

Minister je ob tem izpostavil, da Azerbajdžan kot vse pomembnejši strateški dobavitelj EU predstavlja nadaljnjo možnost za diverzifikacijo plinske oskrbe Slovenije, po tistem, ko je Slovenija z 2023 obudila dobave plina iz Alžirije.

Bojan Kumer v Azerbajdžanu
Novice Ob obisku ministra Kumra podpisan pomemben dogovor o dobavi plina
Geoplin
Novice Geoplin odgovarja Bruslju: Slovenija se ne zanaša več na ruski plin
Matija Bitenc
Novice Menjave na vrhu Geoplina