Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 9. 2014,
14.13

Osveženo pred

1 leto, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ECB obrestna mera

Četrtek, 4. 9. 2014, 14.13

1 leto, 12 mesecev

ECB ključno obrestno mero znižala na 0,05 odstotka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Svet Evropske centralne banke (ECB) je ključno obrestno mero danes nepričakovano znižal za 0,10 odstotne točke na 0,05 odstotka, kar je nova rekordno nizka raven.

Čeprav so analitiki pričakovali, da bo prvi mož ECB Mario Draghi nakazal možnost novih ukrepov v boju proti deflaciji in šibkemu okrevanju, te poteze v zadnjih dneh ni omenjal nihče.

Svet ECB je znižal tudi obrestno mero za deponiranje presežne likvidnosti, in sicer za 0,10 odstotne točke na minus 0,20 odstotka, in obrestno mero za mejno posojanje, prav tako za 0,10 odstotne točke na 0,30 odstotka. Inflacija se še kar znižuje ECB je že junija sprejela paket ukrepov za oživitev gospodarstva in ustavitev padanja inflacije, med drugim je znižala ključno obrestno mero na rekordno nizkih 0,15 odstotka in sprejela nove ciljno usmerjene dolgoročne operacije refinanciranja (TLTRO).

Ker se inflacija še kar znižuje, se je okrepil pritisk na ECB, naj znova poseže na trg. Strah, da bi območje evra zdrsnilo v škodljivo deflacijsko spiralo, je namreč vse večji.

Analitiki so zato pričakovali, da bo Draghi danes nakazal načrte tako imenovanega kvantitativnega sproščanja oziroma obsežnega odkupovanja državnih obveznic po vzoru nekaterih drugih centralnih bank, kot je ameriška Federal Reserve, predstavil pa naj bi tudi več podrobnosti o programu odkupovanja finančnih instrumentov, zavarovanih s premoženjem, ki so ga napovedali junija. Finančne analitike skrbi šibko okrevanje gospodarstva Ker se je svet ECB odločil za presenetljivo potezo – novo znižanje ključne obrestne mere – ni jasno, ali je na novinarski konferenci po seji sveta mogoče pričakovati tudi napoved morebitnih dodatnih ukrepov.

Avgusta so se cene življenjskih potrebščin v območju evra zvišale za 0,3 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot julija in najnižja raven v skoraj petih letih. Skrbi tudi šibko okrevanje – bruto domači proizvod v območju evra je v drugem letošnjem četrtletju v primerjavi s prejšnjim trimesečjem ostal nespremenjen, na letni ravni pa je zabeležil 0,7-odstotno gospodarsko rast.

Ne spreglejte