Ponedeljek,
28. 9. 2015,
17.21

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

DUTB

Ponedeljek, 28. 9. 2015, 17.21

7 let, 7 mesecev

DUTB trdi, da od aprila pri plačah ni bilo sprememb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Od aprila, ko je DUTB na podlagi spremenjene politike prejemkov prilagodila plače izvršnih direktorjev, na tem področju ni bilo sprememb, so pojasnili iz slabe banke.

S tem so se v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) odzvali na ugotovitve računskega sodišča o izvedenih popravljalnih ukrepih v zvezi s spoštovanjem vladnega sklepa o politiki prejemkov izvršnih in neizvršnih direktorjev DUTB.

DUTB o vseh prejemkih, ki jih politika ureja, redno poroča vladi, objavljeni so tudi v njihovem letnem poročilu. Vlada je upravnemu odboru DUTB podelila razrešnico za delovanje, neizvršni direktorji in vlada pa imajo tudi vpogled v celotno poslovanje in denarni tok DUTB, so zapisali. Kot pravijo, vseskozi sodelujejo z nadzornimi institucijami in so jim na voljo z vsemi potrebnimi informacijami.

Sporen del o uskladitvi prejemkov vodilnih v DUTB z letos sprejeto novo politiko prejemkov Računsko sodišče je nedavno objavilo porevizijsko poročilo na podlagi revizije postopkov za vzpostavitev in delovanje DUTB. Nekateri mediji so minuli konec tedna posebej izpostavili del o uskladitvi prejemkov vodilnih v DUTB z letos sprejeto novo politiko prejemkov. Ta naj bi omejila visoka izplačila, ki so razburjala javnost.

Računsko sodišče je med drugim ugotovilo, da vlada ni v vseh pogledih sledila smernicam za plače vodilnih v državnih družbah in ni jasno opredelila kriterijev za dodatke zaradi kompleksnosti dela.

V primeru ukrepov same DUTB pa je ugotovilo, da je ta sicer sklenila anekse k pogodbam, a le začasno oziroma za določeno obdobje, ker se izvršni direktorji Torbjörn Mansson, Janez Škrubej in Aleš Koršič z DUTB niso uspeli dogovoriti o implementaciji nove politike prejemkov v pogodbe o zaposlitvi.

Še vedno upravičeni do variabilnega dela plačila Z aneksi DUTB po navedbah revizorjev ni ukinila določb pogodb o zaposlitvi izvršnih direktorjev, ki se nanašajo na variabilni del prejemkov, kot to določa nova politika prejemkov. Ti so tako še vedno upravičeni do variabilnega dela plačila, za izplačilo katerega merila niso določena in ki naj bi ga nova plačna politika ukinila.

Računsko sodišče je ugotovilo še, da v aneksih k pogodbam o zaposlitvi glavnega izvršnega direktorja Manssona in Škrubeja ni posebnih določb glede 50-odstotnega dodatka k znesku fiksnega dela prejemka za Manssona in glede dodatka za obseg in kompleksnost nalog v znesku 2000 evrov za oba izvršna direktorja, kot to določa politika prejemkov, temveč je za znesek teh dodatkov povečan znesek fiksnih prejemkov.