Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 12. 2022,
13.40

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Oglasno sporočilo

Natisni članek

kriptovalute kriptokovanci PR članek

Četrtek, 8. 12. 2022, 13.40

1 leto, 4 mesece

Devet okolju prijaznih kripto kovancev

Oglasno sporočilo

Ker podnebna kriza še naprej ogroža obstoječo infrastrukturo in vire energije, so se nekateri vlagatelji spraševali, do katere mere je kriptovaluta škodljiva za okolje. V zadnjih letih se je vpliv kriptovalut na okolje zmanjšal z razvojem in uspehom številnih alternativ Bitcoinu, ki jih imenujemo altcoini. Te porabijo manj električne energije in niso odvisni od rudarjenja, zaradi česar se je tržna kapitalizacija kriptovalute zasluženo povečala.

Pregled devetih okolju prijaznih kripto žetonov

  • IMPT – Projekt za pomoč pri reševanju podnebne krize
  • Tamadoge (TAMA) – Ethereum projekt
  • Battle Infinity (IBAT) – Binance Smart Chain projekt
  • Hedera Hashgraph (HBAR) – Najbolj okolju prijazna kripto družba UCL Research
  • Algorand (ALGO) – V partnerstvu s ClimateTrade
  • Tezos (XTZ) – Pionir blockchaina z dokazi o deležu
  • Polkadot (DOT) – Kriptovaluta z najmanjšim ogljičnim odtisom
  • Cardano (ADA) – Skupaj s Veritree v kampanji pogozdovanja
  • Near Protocol (NEAR) – Nosi oznako podnebno nevtralen izdelek

1. IMPT

finixio | Foto: Številne kriptovalute so bile označene kot škodljive za okolje zaradi velike količine računalniške moči in energije, ki jo potrebujejo za delovanje in obdelavo transakcij.

IMPT je sodeloval z več kot 10.000 globalno prepoznavnimi podjetji in organizacijami – vključno z Microsoftom, LEGO in GameStopom, da bi posameznikom in podjetjem pomagal izravnati njihov ogljični odtis med nakupovanjem.

Kupci lahko pridobijo ali kupijo ogljikove dobropise, ki jih lahko nato uporabijo za financiranje naložb v stotine različnih okolju prijaznih projektov in organizacij, ki so bili preverjeni in odobreni.

Ogljikove dobropise je mogoče prodati, hraniti kot naložbo vase ali pa jih umakniti, kjer v zameno prejmete edinstvene NFT. IMPT bo ustvaril tudi globalno oceno, tako da bodo posamezniki in podjetja lahko spremljali svoja okoljska prizadevanja, pri čemer bo ukinitev ogljičnih dobropisov eden od načinov za pridobitev več točk. Poleg tega je IMPT zgrajen na principu Ethereum blockchaina, ki je 99,9 % bolj energetsko učinkovit.

V nasprotju s številnimi novimi kripto projekti, IMPT skuša rešiti izjemno vprašanje resničnega sveta – podnebno krizo – zaradi česar je eden najboljših novih kriptovalut za naložbe v tem letu.

2. Tamadoge (TAMA)

finixio | Foto: Tamadoge je eden najnovejših kripto projektov, ki deluje v Ethereum blockchainu.

V samo enem tednu od IEO se je TAMA izkazala za izjemno donosno naložbo – trenutno trguje za več kot 200 % nad svojo ceno na borzi in za več kot 900 % od svoje zgodnje predprodajne cene.

Tamadoge je žeton igre virtualnih hišnih ljubljenčkov, kjer igralci skrbijo in vzgajajo virtualnega Doge-a ter se borijo z drugimi Doge-i v formatu igre za zaslužek in tako zaslužijo žetone TAMA.

 3. Battle Infinity (IBAT)

IBAT je žeton BSC, kar pomeni, da deluje v verigi Binance Smart, ki je omrežje PoSA (Proof of Staked Authority). Protokol dogovora o soglasju PoSA je bolj okolju prijazen, saj porabi manj kot 1 % teravatov na uro na leto (TWh/leto) Bitcoina.

Binance se zavzema tudi za ohranjanje in zaščito okolja. Njegova okoljska, socialna in upravljavska merila (ESG) ter nižje pristojbine za plin so razlog, da se številni žetoni odločijo graditi na verigi Binance.

Podobno kot Tamadoge je Battle Infinity nova kripto igra in projekt metaverse, saj gre za temo domišljijskih športov, kjer igralci zaslužijo IBAT kot nagradni žeton.

4. Hedera Hashgraph (HBAR)

Po podatkih Centra za tehnologije veriženja blokov UCL je Hedera Hashgraph energetsko najučinkovitejša kriptovaluta med kovanci za dokaz vložka z 0,020 vatno uro na transakcijo (Wh/tx).

Za razliko od drugih okolju prijaznih kriptovalut, Hedera ni zgrajena na podlagi navadnih blockchainov, saj uporablja DLT tehnologijo, imenovano Hashgraph. Ta nova tehnologija izboljšuje kriptovalute, ki temeljijo na blockchainu na področjih, kot so razširljivost, hitrost, učinkovitost in transakcijski stroški.

Da bi Hedera postala negativna glede na ogljik, pogosto kupuje dobropise Green-e certificirane za podnebje.

5. Algorand (ALGO)

Algorand je leta 2021 sodeloval s podjetjem ClimateTrade, ki pomaga podjetjem postati ogljično nevtralna ali negativna s storitvami izravnave emisij z uporabo blockchain tehnologije. Do zdaj so pomagali več kot 500 podjetjem izravnati več kot tri milijone metričnih ton ogljika.

Algorand je uporabil orakelj trajnosti, da notarizira svoj ogljični odtis v verigi za vsako določeno časovno obdobje v blockchainu. Nato se je fundacija Algorand zavezala, da bo zaklenila enako količino ogljičnega dobroimetja kot ASA (Algorand Standard Asset) v zeleno zakladnico, da bi ohranila delovanje svojega protokola z negativnimi emisijami ogljika.

finixio | Foto:

Po tem partnerstvu je Algorand objavil, da je popolnoma ogljično nevtralen. Fundacija Algorand je neprofitna organizacija, ki se zavzema za čisto energijo, obravnava podnebne spremembe in velja za najbolj zeleno med blockchaini.

6. Tezos (XTZ)

Tezos, ki je bil predstavljen v 2018, je bil eden prvih blockchainov z dokazi o vložku. Osrednja prodajna točka je okolju prijaznejše omrežje kriptovalut, kjer gre za spremembe in nadgradnje nižjih stroškov in porabi energije. Skozi leta je Tezos veljal za najbolj okolju prijazne kriptovalute in je v tem času povečal svojo energetsko učinkovitost.

Tezosova potreba po električni energiji na transakcijo je bila leta 2021 za 30 % nižja kot leta 2020. Medvedji trg 2022 je na izvorni žeton XTZ vplival bolj kot na druge altcoine, vendar je padel pod najnižje vrednosti leta 2021. Zato je bil XTZ nestanovitna kriptovaluta za trgovce.

Tezos se je uveljavil kot okolju prijaznejša platforma NFT kot Ethereum. Tržnica NFT Rarible je napovedala partnerstvo s Tezosom, ko si je prizadevala za ogljično nevtralnost.

7. Polkadot

Poročilo Crypto Carbon Ratings Institute (CCRI) je zaključilo, da je Polkadot kripto sredstvo z najnižjim ogljičnim odtisom, s še nižjimi emisijami ogljika kot Cardano, Solana, Tezos, Avalanche in Algorand. Polkadot je imel tudi najnižjo skupno porabo električne energije, merjeno v KWh/leto.

Leta 2021 se je neprofitna organizacija DigitalArt4Climate na Polkadotu odločila zgraditi projekt NFT. Vpliv NFT-jev na okolje je povzročil ogromno polemik, vendar Polkadot NFT-ji pokurijo zgolj 0,05 gramov ogljikovega dioksida, kar je enakovredno človeškem dihanju znotraj 4 sekund.

8. Cardano (ADA)

Poleg Tezosa je Cardano tudi ena najstarejših blockchainov s čistim dokazom deleža, ki je bila uvedena konec leta 2017 in naj bi bila 37.500-krat bolj energetsko učinkovita kot Bitcoin.

Danes je Cardano ena največjih kriptovalut glede na tržno kapitalizacijo, saj ima več kot 15 milijard dolarjev tržne kapitalizacije, zato ga uvrščajo med 10 najboljših kovancev na CoinMarketCap. Poleg Binance Coin je ADA ena najbolj okolju prijaznih kriptovalut v tej deseterici.

finixio | Foto:

V partnerstvu z Veritree je Cardano pomagal zasaditi milijon dreves v akciji pogozdovanja. Prav tako so si zadali cilj, da Afrika postane vodilna pri sprejemanju Web3.

9. Near Protocol (NEAR)

NEAR je podnebno nevtralen s certifikatom South Pole, vodilnega svetovalnega podjetja za digitalne podnebne rešitve, ki spreminja podnebne ukrepe v dolgoročne poslovne priložnosti za podjetja, vlade in organizacije po vsem svetu.

South Pole je ocenil neposredne in posredne emisije kripto projekta in njegovih validatorjev v skladu s standardom protokola o toplogrednih plinih, ki zajema “porabo električne energije, ogrevanje, hlajenje, kupljeno blago in storitve, kot so strojna oprema in storitve v oblaku, ustvarjene odpadke kot tudi potovanja, prevoz na delo in delo na daljavo.“

finixio | Foto:

Podobno kot Cardano je Near Protocol nato zasadil drevesa, da bi izravnal svoje emisije ogljika.

Near je razvil tudi lastno platformo NFT Mintbase.io, na kateri se del transakcijskih provizij in drugih prihodkov nameni za projekte za izravnavo CO2 v državah v razvoju.

Near velja za potencialnega tihega ubijalca Ethereuma, saj lahko obdela več kot 100.000 transakcij na sekundo brez visokih energetskih zahtev Ethereuma.

Kako vedeti, katera kripto je okolju prijazna?

Obstaja veliko načinov za ugotavljanje, katere kriptovalute so okolju prijazne s tehničnega vidika. In sicer glede na:

  • Porabo električne energije vsakega vozlišča blockchain na leto – pri čemer Cardano deluje dobro.
  • Skupno letno porabo električne energije v vseh vozliščih – pri čemer Polkadot vodi
  • Izračun vatne ure na transakcijo – najmanj imata Hedera Hashgraph in Solana
  • Delovanje v blockchainu PoS – kot so IBAT, TAMA in XTZ
  • Njihova partnerstva v industriji – sodelovanje Algoranda in ClimateTrade

Poleg teh bolj akademskih točk so številni kripto projekti in njihovi temelji sodelovali v boju proti podnebnim spremembam in krčenju gozdov – vključno s Cardano in Near Protocol. Drugi projekti se odločijo za donacije dobrodelnim organizacijam, kot je Rdeči križ.

Naročnik oglasne vsebine je Finixio Ltd.  

Ne spreglejte