Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 1. 2013,
13.51

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vinjete

Torek, 29. 1. 2013, 13.51

7 let, 2 meseca

DARS: Manj prekrškarjev brez vinjet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Lani prodali manj letnih vinjet, pa vendar je finančni učinek za okoli poldrugi milijon evrov večji.

Po besedah izvršnega direktorja za področje cestninjenja na državni avtocestni družbi Dars Bojana Banfija so z lanskim poslovnim letom zadovoljni. Letnih vinjet za osebna vozila so prodali 832.310, kar je res dober odstotek (1,25) manj kot leto prej oziroma okoli deset tisoč "rumenih" vinjet manj, je pa Dars v preteklem letu prodal za dobra dva in pol odstotka več mesečnih vinjet (kar 27.733 več) kot leta 2011 in kar 132.314 tedenskih vinjet (skoraj štiri odstotke) več kot lani v omenjenem obdobju. Finančni rezultat je bil zato za okoli poldrugi milijon evrov boljši kot leto prej, Dars je s prodajo vinjet zaslužil 138,5 milijona evrov.

Banfi: Iz leta v leto manj voznikov brez vinjet Od lanskega 1. decembra, ko so pristojni začeli prodajati modre vinjete za letošnje leto, je bilo v prvem mesecu že prodanih okoli 119 tisoč letnih vinjet (v teh dneh poteče veljavnost starih rumenih avtocestnih nalepk), po mnenju Bojana Banfija pa je še nemogoče napovedati, koliko vinjet bo letos prodanih. Je pa razveseljivo dejstvo, da je iz leta v leto vse manj prekrškarjev(še vedno je med njimi največ tujcev), ki se skušajo po slovenskem omrežju avtocest in hitrih cest voziti brez ustrezne avtocestne nalepke – vinjete. V teh dneh zaradi prenehanja veljavnosti starih vinjet poostritev nadzora v okolici večjih mest Darsovi cestninski nadzorniki bodo v prihodnjih dneh in tednih, zaradi izteka roka veljavnosti starih vinjet, poostrili nadzor nad vozniki, zlasti v okolici velikih mest Ljubljane, Kranja, Maribora, Celja, Kopra in Novega mesta in tudi drugod. Izkušnje po mnenju Deana Polca iz Darsa kažejo, da po izteku veljavnosti starih vinjet slovenski uporabniki ne kupijo novih vinjet v prvem obdobju leta, temveč čakajo na spomladanske mesece, zato je Dars v tem času "ujel" veliko slovenskih voznikov brez veljavne vinjete.

Lani za okoli 6,3 milijona evrov izdanih kazni za vozila brez vinjet Lani so cestninski nadzorniki spisali skoraj 44 tisoč plačilnih nalogov (v letu 2011 dobrih 49 tisoč, v letu 2010 nekaj več kot 51 tisoč, v letu 2009 pa kar 52 tisoč). Iz kazni za tiste prekrškarje, ki niso imeli vinjet (kazen je 300 evrov, če prekrškar plača takoj, ali če plača v 8 dneh, le pol zneska), pa naj bi v integralni proračun lani kapnilo okoli 6,3 milijona evrov. V preteklih letih še kakšen milijonček več.

Vinjetni sistem, ki je omogočil večjo pretočnost in varnost na slovenskih avtocestah in hitrih cestah, se je, kot je danes povedal izvršni direktor za področje cestninjenja na Darsu Bojan Banfi, dobro prijel in je postal prepoznaven tudi zunaj naših meja.

Ne spreglejte