Sreda,
30. 1. 2013,
10.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ECB slaba banka

Sreda, 30. 1. 2013, 10.37

7 let, 2 meseca

Damijan: Trojka sploh ni raztrgala načrta slabe banke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Stališča predstavnikov Evropske centralne banke so daleč od tega, da bi raztrgali koncept slabe banke, opozarjajo pa na nekaj ključnih izvedbenih vidikov v procesu sanacije bank, meni Jože P. Damijan.

Ekonomista so zmotili bombastični naslovi v dnevnem časopisju, češ da je "trojka raztrgala vladni koncept sanacije bančnega sistema", toda v resnici gre za nekatera priporočila. Jože P. Damijan jih na svojem blogu damijan.org strne v nekaj točk. ECB zakon o slabi banki namreč razume kot osnovo za delovanje in izvedbo ukrepov za stabilnost bančnega sistema, pravila pa bodo določena v podzakonskih aktih. Za njih pričakuje, da se bo Slovenija posvetovala z ECB-jem. ECB si želi tudi večjo vlogo Banke Slovenije (BS), ki bi morala biti, kot nadzornik bančnega sistema, bolj vključena v postopke. Poleg tega predstavnike Evropske centralne banke skrbi primernost dokapitalizacije in obveznic, ki jih bo izdala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB).

V zvezi s fiskalnimi posledicami zakona o slabi banki ECB pravi, da v zakonu ni dovolj natančno določeno, "pod katerimi pogoji in v kakšnem obsegu se država lahko dodatno zadolži za financiranje SSB-ja". Zato je treba določiti, kako se bodo vrednotile terjatve, prenesene na Sklad za stabilnost bank (SSB). In zadnjič, kot piše Damijan, glede upravljanja DUTB-ja ECB priporoča, da se v upravni odbor "imenuje nekaj neodvisnih direktorjev, s čimer bi se DUTB-ju omogočilo, da se lažje upre morebitnim pritiskom posojilojemalcev in bodočih kupcev premoženja, ki bi zahtevali ugodnejšo obravnavo".

ECB torej ni raztrgal zakona o slabi banki, pač pa je opozoril na nujnost sprejetja bolj natančnih izvedbenih podzakonskih aktov, s katerimi se bodo bolj natančno določili načini dokapitalizacije bank, način vrednotenja slabih terjatev in upravljanje slabe banke, sklene Jože P. Damijan.