Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 7. 2011,
19.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Durs

Sobota, 2. 7. 2011, 19.37

7 let, 2 meseca

Centa Debeljak: Durs v pregled nakazil v davčne oaze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Durs je od slovenskih bank pridobil podatke o nakazilih skupaj nekaj manj kot 10.000 slovenskih davčnih zavezancev, ki so preko bančnih računov nakazovali sredstva v 29 davčno bolj ugodnih območij.

Davčno upravo RS (Durs) pod vodstvom Mojce Centa Debeljak zdaj čaka pregled poslovne dokumentacije. "Nakazila skupaj gredo v več sto milijonov evrov" Kot je Centa Debeljak povedala za Dnevnikov Objektiv, je v 29 držav (vse sicer niso države, so tudi območja), denar nakazalo 9496 slovenskih rezidentov. od tega 4492 fizičnih oseb in 5004 pravne osebe. Nakazila skupaj gredo v več sto milijonov evrov. Sodelovanje z davčnimi oazami ni prepovedano "Ne trdimo, da so vsa nakazila nezakonita. Samo sodelovanje z davčnimi oazami ni prepovedano, mora pa imeti zavezanec podlago za to v poslovni dokumentaciji, dokazilo, da je bil posel v resnici opravljen," je pojasnila.

Pod nadzorom so tudi odvetniki Durs pregleduje tudi področje odvetniških storitev in preliminarne ugotovitve kažejo, da je bila odločitev pravilna, pravi Centa Debeljak. Problem pri odvetnikih je namreč enak kot pri zobozdravnikih, to je izdajanje računov.

Pri odvetnikih so analize pokazale, da plačajo zelo malo davkov od dohodka ali od dejavnosti, odvisno, kako so organizirani. "Četrtina vseh odvetnikov je v prvem, najnižjem dohodninskem razredu, kar je presenetljivo. Ko smo podatke primerjali s podatki v drugih naših bazah, so rezultati pokazali, da terjajo našo pozornost," je dejala Centa Debeljak.

6519 zahtevkov za odpis, odlog in obročno plačilo dohodnine Durs je od 31. marca, ko so bili izdani prvi informativni izračuni dohodnine za 2010, prejel skupaj 6519 zahtevkov za odpis, odlog in obročno plačilo, kar je okoli 0,6 odstotka vseh izdanih izračunov. Večina se jih je nanašala na obročno plačilo, je pojasnila Centa Debeljak in dodala, da postopki še vedno potekajo, zahtevki še prihajajo, doslej pa je bilo ugodeno skupaj 5165 zahtevkom.

Od poslovnih subjektov je Durs letos prejel 1644 vlog za odlog ali obročno plačilo obveznosti. Doslej so ugodili 255 vlogam, sicer pa tudi v tem primeru postopki še potekajo, zahtevki še prihajajo.

Skupen davčni dolg znaša dobro milijardo evrov Skupen davčni dolg je po zadnjih podatkih, na dan 31. maja, znašal dobro milijardo evrov. Kot pravi Centa Debeljak, je izterljivega 653 milijonov evrov, ostalo je pogojno izterljiv dolg. Ta še ni zastaral, je pa davčna uprava že uporabila vsa sredstva in bila pri tem neuspešna.

Razmerje med aktivnim dolgom in zunajbilančnim, kamor sodijo tudi dolžniki v stečaju, se po besedah Cente Debeljak ne spreminja, okoli 60 odstotkov je aktivnega, 40 odstotkov pa zunajbilančnega dolga. Se pa spreminja število dolžnikov. Konec 2010 jih je bilo 12.920, konec maja letos pa 11.200. "Število torej upada, a davčni dolg se kljub temu ne zmanjšuje," je še poudarila v pogovoru za Objektiv.

Ne spreglejte