Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
30. 9. 2014,
8.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tomaž Lovše

Torek, 30. 9. 2014, 8.06

6 let, 7 mesecev

Ameriški davčni utajevalec Tomažu Lovšetu posodil milijone

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lovše ostaja lastnik svoje vile na Floridi. To mu je uspelo s pomočjo posojila, ki ga je najel pri fundaciji ameriškega poslovneža, pred kratkim obsojenega na leto dni zapora zaradi utaje davkov.

Lovše, nekoč uradno eden najbogatejših Slovencev, že vse od lanskega odhoda iz Diners Cluba SLO, ki je od začetka septembra v likvidaciji, bije trd boj z upniki na obeh straneh luže. Marca je Dnevnik poročal, da je ameriška First National Bank of the Gulf Coast, pri kateri si je Lovšetovo tamkajšnje podjetje DC Invest izposodilo 8,4 milijona ameriških dolarjev, začela sodni postopek zasega vile na Floridi, ki ima tisoč kvadratnih metrov bivalne površine.

A ta za zdaj ostaja v Lovšetovi lasti. Po podatkih, ki so jih pridobili na Dnevniku, je namreč banka konec avgusta odstopila od zasega, saj je Lovšetov DC Invest posojilo v celoti poplačal. Pri tem mu je s finančno injekcijo priskočila na pomoč fundacija v lasti ameriškega poslovneža Randala D. Bellestrija. Ta je bil v začetku meseca zaradi davčne utaje na prvi stopnji obsojen na leto dni zapora, poroča Primož Cirman.

O svojih poslih ne želi govoriti Dokumenti razkrivajo, da je fundacija Randal D. Bellestri Living Trust Lovšetovemu podjetju konec avgusta posodila devet milijonov ameriških dolarjev in na njegovo vilo namesto banke vpisala hipoteko. Kako je Lovšetu fundacijo uspelo prepričati o odobritvi posojila, ki zapade prihodnje poletje, ni znano. A četudi ga Lovšetu ne bo uspelo poplačati, bo njegov novi upnik relativno poceni dobil v last še eno nepremičnino. "O mojih zasebnih poslih vam nisem dolžan poročati," je dejal Lovše. Zatrdil je, da "gospoda Bellestrija ne pozna in da z njim nima nikakršnih poslov". Četudi je Lovše zatrdil, da "fundacija gospoda Bellestrija ni on osebno", velja opozoriti, da je njen "zaupnik" prav Bellestri, ki se je kot tak podpisal tudi pod nekatere pogodbe, povezane z odobritvijo in zavarovanjem posojila.

Lovše mora DFS vrniti šest milijonov evrov Poleg obveznosti v ZDA ima Lovše dolgove tudi v Sloveniji. Včeraj je potrdil le, da ima njegovo podjetje z Britanskih Deviških otokov (Findale Enterprise) "civilno-pravne zahtevke in obveznosti do DFS, ki se urejajo skladno s pogodbenimi določbami". Spomnimo, DFS je lani po dogovoru, ki bo Lovšeta stal šest milijonov evrov, poplačal vse obveznosti Diners Cluba SLO in franšizo za kartične posle v Sloveniji prenesel na hrvaški Erste Card.

Lovšetovo podjetje T. F. Lovše, ki se ukvarja z oddajanjem jaht, je na zadnji dan lanskega leta izkazovalo za slabih osem milijonov evrov premoženja in dobrih pet milijonov evrov dolga. Še do konca avgusta je imelo blokiran edini transakcijski račun, dvig blokade pa časovno sovpada z najetjem posojila pri Bellestrijevi fundaciji.

Ne spreglejte