SiolNET. Novice Poletni dan
0,91

termometer

  • Messenger
  • Messenger
POLETNI DAN.

Zares poznate in razumete čustvenčke?

0,91

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Dandanes skorajda ni sporočila na telefonu ali računalniku, ki ne vsebuje vsaj enega čustvenčka. Z njimi nadomestimo številne besede, sporočilo naredijo bolj simpatično in osebno, hkrati pa jih pogosto tudi napačno interpretiramo. Se sprašujete, zakaj?

Začetnik čustvenčkov že Abraham Lincoln

Po eni od teorij naj bi bil oče prvega čustvenčka iz leta 1982 informatik Scott Elliton Fahlman, ki je tako imenovanega smeška uporabil kot simbol za neresno mišljene izjave. V osnovi sta bila uporabljena veseli :-) in žalostni :-( čustvenček.

Druga teorija pa sega v čas 16. predsednika Združenih držav Amerike Abrahama Lincolna. Ta naj bi v svojem zapisanem govoru uporabil na stran obrnjenega smeška, čeprav nekateri raziskovalci pravijo, da gre zgolj za tiskarsko napako oz. slovnično nepravilnost.

Emoji Digisvet Danes je svetovni dan emojijev

emotikon | Foto:

So čustvenčki zares univerzalni po vsem svetu?

emottikon | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Čustvenčkov z najrazličnejšimi pomeni je vse več, saj so postali del novodobne komunikacije. Čeprav se marsikdo zgraža nad njihovo uporabo, je dejstvo, da so postali simbolni jezik, ki ga uporabljajo ljudje po vsem svetu, saj njim izražajo svoje občutke, poudarke, razpoloženje, odnos do naslovnika, dileme, pomisleke … Vendar uporabnost ne pomeni nujno tudi enakega razumevanje njihovih pomenov.

emottikon | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Večina čustvenčkov denimo izvira iz Japonske, kjer so najprej postali popularni. Ko tamkajšnja dekleta denimo želijo sporočiti, da se zabavajo s prijateljico, uporabijo čustvenček, ki prikazuje dve enako oblečeni dekleti z zajčjimi ušesi. Ta pri nas velja za simbol zabave in prijateljstva, toda na Japonskem ga povezujejo s seksapilom in fetišizmom. Če izhajamo iz tega, ne preseneča niti dejstvo, da obstaja poklic prevajalca čustvenčkov.  Prvi s tem nenavadnim poklicem je bil Irec Keith Broni.

Katere čustvenčke najpogosteje interpretiramo napačno

Čustvenček ne pomeni razdražljiv in tečen, ampak nekoga, ki je zelo utrujen.

emotikon | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Čustvenček ne pomeni šokiran, ampak v uradni razlagi pomeni vrtoglavico.

emotikon | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Čustvenček ne izraža jeze, temveč obraz zmagovalca.

emotikon | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Dva razprta prsta v obliki črke v ne izražata znaka za mir, saj ima ta gesta v različnih državah različen pomen, ampak simbolizirata zmagovalno dlan.

emotikon | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Simbol ne izraža izrazite kretnje rok, denimo med govorjenjem, ampak prikazuje objem.

emotikon | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Še več zanimivosti in pomenov čustvenčkov boste izvedeli v današnji oddaji Poletni Dan. ob 17.25 na Planet TV, kjer bodo na svoj račun prišli tudi vsi tisti, ki imajo radi adrenalin. Znani Slovenc bo namreč skočil z jadralnim padalom. Kdo je to, boste izvedeli že danes!

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin