Tina Vovk

Četrtek,
16. 10. 2014,
10.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ZOO Ljubljana

Četrtek, 16. 10. 2014, 10.07

8 let

ZOO Ljubljana razveselili prikupni mladički (foto)

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Indijansko poletje je ZOO Ljubljana razveselilo z novimi mladički. Skotile so se dve zebri in črni čopičarki, pri alpakah imajo letos tri mladiče. Iz Danske so pripeljali novega samca dvogrbe kamele.

Mladičev zeber v živalskem vrtu v Ljubljani še niso pričakovali, saj se samci v naravi parijo šele po petem letu starosti, samček Bill, ki je v Ljubljano prišel star dve leti konec novembra 2012, pa se je le prikupil svojima samicama, s katerima si je delil jasli in se paril.

V noči na petek, 10. oktobra, je prvega mladiča skotila Srečka, in sicer samico, v noči na soboto, 11. oktobra, pa je skotila mladiča tudi njena mama, in sicer samčka. Mladiča sta se takoj po kotitvi postavila na lastne noge.

V soboto, 11. oktobra, se je za dva mladiča povečala tudi družina črnih čopičark, ki bivajo ob sajmirijih pri vhodu v ZOO Ljubljana.

Črne čopičarke so razširjene v južni osrednji Braziliji, naseljujejo tudi Rio de Janeiro. Njihovo življenjsko okolje je tropski deževni gozd, kjer bivajo visoko v krošnjah dreves. Male inteligentne marmozetke v ljubljanskem živalskem vrtu gojijo od leta 1999. Da se ne bi parile v sorodstvu, so jih leta 2013 nekaj oddali. Samcu so pripeljali novo samico, dvema samicama pa novega samca iz ZOO Jihlava na Češkem.

Prvi par pri šimpanzih je imel dva mladiča že maja. Nova mladiča sta se skotila tudi v skupini ob sajmirijih.

Družina čopičark si skrb za mladiče deli. Samica jih doji, samec pa prenaša na svojem hrbtu. Tako lahko samica počiva in ima več časa za prehranjevanje, s tem pa tudi dovolj mleka, da prehrani mladiča.

Naraščaj je tudi v čredi alpak, ki jo sestavljajo črni samec Pepito, najstarejša rjava samica Julie ter mlajše svetle samice z imeni Lucia, Anika, Krea in Felicia. Alpaka Lucija je samčka skotila na začetku julija, konec julija je samčka skotila Felicija, Krea pa je tretjega samčka skotila konec septembra. Mladiči hitro rastejo, nadlegujejo svoje mame ter se podijo po ogradi, radi pa se tudi sončijo in spijo, so sporočili iz ljubljanskega živalskega vrta.

Še ena pridobitev pa je prišla iz Danske. Prejšnji teden je po 17-urni poti iz safari parka Givskud na Danskem v Ljubljano prispel leto in pol star samec dvogrbe kamele Sepa, ki bo delal družbo samici Karameli. Ta je ostala sama, potem ko je sredi poletja samec Ali poginil zaradi ulkusa (razjede na želodcu). Kamele so družabne živali, zato so Karameli pripeljali novega samca. Danski "temnolasec" ji je bil takoj všeč, v ZOO pa upajo, da bo sad njune ljubezni na svet prišel čez dve ali tri leta.