Srdjan Cvjetović

Sreda,
14. 8. 2013,
14.09

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

železnice Avstrija Beljak vlak

Sreda, 14. 8. 2013, 14.09

1 leto, 4 mesece

Komedija zmešnjav na avstrijskih tirih

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zmedeni avstrijski strojevodja je poskrbel za nenavadno doživetje na tirih nedaleč od karavanškega predora. Enourna zamuda potniškega vlaka je še najmanj, kar se je ob tem lahko pripetilo.

Kot poroča graški časnik Kleine Zeitung v včerajšnji izdaji, se je začelo, ko je zvezda dogodka, mlad strojevodja primestnega potniškega vlaka, zadnje dni junija namenjenega iz Beljaka v Podrožco (Rosenbach), po pomoti prevozil majhno postajališče na zahtevo Kot (Winkl). Prva napaka.

Dobrota je lahko sirota (zlasti če je nepremišljena) Vlaku je sicer uspelo ustaviti nekaj sto metrov za postajališčem, a strojevodja ob tem ni videl, ali so na prevoženem postajališču morda čakali potniki. V dobri veri in z najboljšimi nameni je to želel preveriti, zato je zapustil vlak, saj se je odločil peš vrniti do postaje. Druga napaka, vlaka se brez zelo dobrega razloga ne zapušča na odprti progi.

Potnikov, kot velikokrat na tem postajališču, ni bilo, in ko se je nekaj minut pozneje vrnil do vlaka, ustavljenega na odprti progi, ga je čakalo novo presenečenje: ko je zapuščal svoje delovno mesto, je zaprl vrata, ki so se zaklenila. Tretja napaka. Ključe je pustil v kabini – četrta napaka. Telefona nikjer, ko ga najbolj potrebuješ Spodletel je tudi poskus, da bi z mobilnim telefonom poklical pomoč. Peta napaka: tudi svoj mobilnik je pustil v kabini, ki mu je ostala nedostopna.

Ne le da na vlaku ni bilo sprevodnika (ker v avstrijskih primestnih vlakih sprevodnikov načeloma ni, so le občasne kontrole) – na tej vožnji celo ni bilo nobenega potnika, zato nesrečnemu železničarju ni mogel nihče posoditi telefona. Te smole mu ne bomo šteli za šesto napako, a ponesrečenih trenutkov za mladega nesrečneža ni bilo konec.

Strojevodja se je tokrat odločil za pravilen ukrep in se odpravil do najbližjega internega telefona, ki so nameščeni ob progi, da bi prijavil izreden dogodek. Čas za smolo drugič: ta službeni telefon je bil pokvarjen, zato si ni mogel pomagati z njim. Mimogrede, kdo pravi, da tudi na razvitem Zahodu ni spodrsljajev pri vzdrževanju železnic? Razglašen za izginulega, a le za kratek čas Preteklo je že toliko časa, da se je v nadzornem središču v Beljaku sprožil preplah. Kje je vlak? Zapustil je postajo Bače (Faak am See), ni pa še prispel v Podrožco. Vlak so razglasili za izginulega in to prijavili policiji (pravzaprav razumen ukrep v pomanjkanju dodatnih informacij), ki se je takoj lotila iskanja. Na postaji Podrožca so sneli lokomotivo s čakajočega tovornega vlaka in se počasi odpravili na iskalno pot proti Beljaku.

Iskanje ni trajalo dolgo. Policisti in strojevodja so kmalu izsledili nedotaknjen vlak in ob njem obupanega strojevodjo. Strojevodja reševalne lokomotive je s svojimi ključi odprl vrata kabinskega prostora in nesrečnega kolega spustil nazaj na delovno mesto. Še naprej prazen vlak je prevozil tistih nekaj preostalih kilometrov do Podrožce, kamor je prispel z enourno zamudo. Brez kazni ali odškodninske odgovornosti "Mladi kolega je imel v mislih potnike in je ravnal v dobri veri, to pa se je žal obrnilo proti njemu," je za Kleine Zeitung dogodek komentiral predstavnik za odnose z javnostmi avstrijskih železnic. Proti strojevodji niso uvedli nobenega postopka, posmehovanju pa se mu verjetno še nekaj časa ne bo uspelo izogniti.