Četrtek,
20. 9. 2018,
12.27

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Airbnb facebook novice

Četrtek, 20. 9. 2018, 12.27

5 let, 7 mesecev

Evropska komisarka Vera Jourova ostro nad Facebook

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Facebook | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropska komisarka Vera Jourova je danes v Bruslju po pogovorih s predstavniki Airbnbja in Facebooka v okviru prizadevanj za izboljšanje varstva potrošnikom dejala, da v primeru Facebooka počasi izgublja potrpljenje.

Družbenemu omrežju Facebook je zagrozila s sankcijami, ker pogoji za uporabo njihovih storitev iz aprila vključujejo zavajajoče informacije o temeljnih značilnostih storitev.

Facebook pravi, da podatkov ne zlorabljajo

Facebook svojim potrošnikom zatrjuje, da podatke o njih uporabljajo zgolj za izboljšanje njihove "izkušnje", ne omeni pa, da tovrstne podatke uporabljajo tudi v komercialne namene, je opozorila komisija.

Spletni gigant sicer zatrjuje, da bodo zavajajoče navedbe popravili do konca decembra, a komisarki Jourovi je dovolj praznih obljub, zato hoče, da Facebook od besed končno preide k dejanjem.

"Če spremembe ne bodo v celoti izvedene do konca leta, bom oblasti za varstvo potrošnikov pozvala, naj hitro ukrepajo in kaznujejo podjetje," je poudarila. Če se Facebook ne podviza dovolj hitro, jim po novem letu grozijo sankcije nacionalnih oblasti, ki se sicer od države do države razlikujejo.

Mark Zuckerberg | Foto: Reuters Foto: Reuters

Komisarka svoj profil izbrisala, ker je bil "kanal umazanije"

Komisarka je o svojem profilu na Facebooku govorila na novinarski konferenci o pogovorih s Facebookom in Airbnbjem za izboljšanje varstva potrošnikov. Na njej je bila znova zelo kritična do Facebooka in njegovih praks, ki so po oceni komisije zavajajoče.

Jourova, ki je bila po izbruhu škandala Cambridge Analytica že večkrat zelo ostra do Facebooka, je danes izpostavila, da sama sicer nima profila na Facebooku, a da ima ta okoli 380 milijonov uporabnikov v Evropi, zato podjetje mora ravnati odgovorneje.

Na novinarsko vprašanje, zakaj nima profila na Facebooku, je komisarka odgovorila, da ga je imela kratek čas, a ga je izbrisala, ker je bil "kanal umazanije", po katerem je dotekalo nepričakovano veliko sovraštva.

Ob tem je izpostavila, da se nikakor ne izogiba komunikaciji z ljudmi, niti s kritiki, ter da vselej odgovori tistim, ki niso vulgarni in ki želijo normalno, iskreno in dostojno komunikacijo.

Vera Jourova | Foto: STA , Foto: STA ,

Airbnb obljublja spremembe za zagotovitev preglednega navajanja cen do konca leta

Pogovori z Airbnbjem so očitno uspešnejši. Evropska komisija in mreža nacionalnih oblasti za varstvo potrošnikov sta Airbnb julija pozvala, naj zagotovi preglednost pri navajanju cen, tako da bo potrošnikom takoj jasno, kakšna je končna cena oziroma kolikšni so stroški za čiščenje.

Prav tako so Airbnb tedaj pozvali, naj jasno zagotovi, da so potrošnikom na voljo vsa pravna sredstva, še zlasti pravica do tožbe gostitelja v primeru osebne ali druge škode.

Airbnb je po navedbah Jourove obljubil spremembe do 18. oktobra. Sprejete spremembe naj bi zagotavljale večjo in boljšo zaščito potrošnikov do konca leta.  Komisarka je potezo Airbnb opisala kot "božično darilo" za potrošnike.

Dogovor je del prizadevanj komisije, da bi na spletu veljala enaka pravila kot sicer, in del širšega projekta, "novega dogovora" za krepitev pravic potrošnikov, ki ga je komisija predstavila aprila letos.

Facebook članek
Novice Alarm pri Facebooku: po novem razkritju grozi še en škandal?
Facebook, prisluškovanje
Novice Facebook zaprl 32 računov z lažnivo politično vsebino