Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 7. 2023,
23.30

Osveženo pred

9 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

festival

Sreda, 5. 7. 2023, 23.30

9 mesecev, 4 tedne

Mladinski simfonični orkester iz Raanane in zbor Inbar

Izraelce navdušil srčen in topel sprejem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Izraelski večer

Že 10. Poletni glasbeni festival Cantabile je do zdaj postregel že z mnogimi glasbenimi poslasticami. Festival je otvorila praznična operna noč z odličnimi mladimi solisti, nato pa so se zvrstili dogodki, ki so obiskovalce popeljali v svet baroka, harf, tolkal in violončel. Kot posebni gostje so se predstavili gostje iz Izraela.

Simfonični orkester Cantabile, ki organizira Poletni festival, je prvič v zgodovini v Logatec pripeljal več kot 60 izraelskih glasbenikov, ki so navdušili logaško občinstvo. Predstavila sta se Mladinski simfonični orkester iz Raanane, ki ga vodi dirigent Guy Porat in pevski zbor Inbar, ki ga vodi znana izraelska sopranistka Merav Barnea.

Mladinski simfonični orkester sestavlja več kot 60 izjemnih študentov Konservatorija v Raanani v Izraelu, ki si v okviru zasedbe pridobivajo holistične izkušnje iz različnih vidikov orkestrskega dela. Med njimi so nagrajenci nacionalnih in mednarodnih tekmovanj ter prejemniki prestižnih štipendij AIFC. Mnogi člani se vpisujejo na prestižne akademske ustanove v Berlinu, Parizu, New Yorku ter kariero nadaljujejo bodisi kot priznani solisti, ali pa člani prestižnih svetovnih orkestrov. Na letošnji evropski turneji so preko Švice, Francije in Italije prišli tudi v Slovenijo. V raznolikem programu, ki je vključeval tudi izraelske skladbe, so predstavili izjemne mlade soliste: klarinetista in klarinetistko, violinistko ter trobentačico.

Pravi izraelski melos je pričaral pevski zbor Inbar, ki je bil ustanovljen kot uradni zbor glasbenega centra Raanana Pais in mesta Raanana. Repertoar, ki je napisan posebej zanj, zajema klasična, popularna in izvirna dela. Zbor je v skladbi He has done marvelous things povabil k petju tudi občinstvo. Na koncu sta zbor in orkester skupaj izvedla izraelsko himno Hatikvah (Upanje), ki govori o 2000-letnem upanju judovskega ljudstva, da se vrne v svojo domovino Izrael.

Umetniški vodja festivala Marjan Grdadolnik je po koncertu povedal, da so: "mladi glasbeniki in pevci iz Izraela navdušili. Zborovodkinja Merav Barnea in dirigent Guy Porat sta bila navdušena nad organizacijo, še posebej pa nad tako srčnim in toplim sprejemom logaške publike."

Izraelski večer | Foto: Valter Leban Foto: Valter Leban

Večer saksofonov in Podoknica za zaključek festivala

V petek, 7. julija 2023, bosta Logatec razvnela Vročica saksofonske noči in SOS mladinski saksofonski orkester. SOS je slovenski mladinski orkester saksofonov, ki že desetletje pod svojim okriljem združuje motivirane in perspektivne mlade slovenske saksofonistke in saksofoniste. Na svoji poti se je orkester že dobro uveljavil in je zabeležil vrsto odmevnih nastopov in gostovanj doma in v tujini. Mentorji orkestra so Metka Pupis, Domen Koren, Lan Meden in Lev Pupis. Orkester izvaja partiture klasične, jazz in pop glasbe.

Podoknica s Francem Pestotnikom

Za zaključek so organizatorji v nedeljo, 9. julija 2023, ob 20.30, pripravili pravo Podoknico na vasi, potekala pa bo v središču Logatca, na Trgu sv. Nikolaja. Uprizorili jo bodo gostje iz domače in sosednjih občin, med njimi dramska skupina KTD Hotedršica, Vokalni ansambel Virilis, Moški zbor Razpotje Col in Kvartet Fir. V goste pride tudi najbolj znani slovenski podokničar Franc Pestotnik.

Ne spreglejte