Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
31. 7. 2014,
12.50

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

mobilnost tablica laptop

Četrtek, 31. 7. 2014, 12.50

3 leta, 8 mesecev

Prenosni računalniki so nam postali pretežki

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Glede želene teže prenosnikov bitke med spoloma ni, očitno pa nežnejši spol želi tudi prek prenosnikov izraziti svoj modni okus.

Raziskava, ki jo je podjetje Intel opravilo med nekaj več kot tisoč slovenskimi in hrvaškimi uporabniki prenosnih računalnikov, starih med 20 in 40 let, je pokazala, da tako moški kot ženske hrepenijo po lažjih prenosnikih, s čimer bi si zagotovili preprostejše prenašanje in večjo mobilnost.

Okrog polovice vprašanih bi želelo, da prenosniki ne bi tehtali več kot poldrugi kilogram, kar je dobra polovica trenutne povprečne teže prenosnih računalnikov, ki znaša okrog 2,5 kilograma. Kar 13 odstotkov bi si želelo, da je njihov prenosnik lažji od kilograma, gotovo pa ne preseneča, da bi bile lažjih prenosnikov vesele predvsem ženske.

Trend je gotovo pričakovan, če vemo, da postajajo veliko priročnejše tablice in hibridni računalniki (lahko bi jih poenostavljeno opisali kot vmesno obliko med tablicami in tradicionalnimi prenosnimi računalniki) vedno zmogljivejši, zato uporabnikom zmanjšano udobje zaradi občutno večje mase tradicionalnih prenosnikov odtehta vedno manjše prednosti v zmogljivosti prenosnih računalnikov.

Moški bi nahrbtnike, dame pa modno oblikovane torbe

Pripadniki obeh spolov so si enotni tudi pri najljubšem načinu varovanja in prenašanja svojih prenosnikov: klasične torbe.

Razlika med damami in gospodi pa se kaže pri drugem najbolj priljubljenem načinu za prenašanje prenosnih računalnikov. Moški namreč prisegajo na nahrbtnike, medtem ko so pripadnicam nežnejšega spola ljubše modno oblikovane torbe za prenosnike.

Naklonjeni delu na domu

Skoraj dve tretjini vprašanih v Sloveniji in dobra polovica vprašanih na Hrvaškem, ki na svojem delovnem mestu uporabljajo prenosni računalnik, bi želelo, da bi jim to bil edini prenosni računalnik, ki bi ga lahko uporabljali tudi v zasebne namene, a jih prav teža še odvrača od tega, da bi ga vsak delovni dan nosili v službo in iz nje.

Okrog polovica teh v obeh državah bi jih z veseljem sprejela možnost dela na domu (vsaj) en dan v tednu, če bi jim delodajalec to omogočil in če to ne bi pomenilo še več prenašanja težkih prenosnih računalnikov.

Ne spreglejte