Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
20. 7. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,54
elektrika Telekom Slovenije komunikacijska tehnologija nevihta

Natisni članek

Ponedeljek, 20. 7. 2020, 4.00

3 leta, 4 mesece

Zaščita komunikacijske opreme pred strelami

Po nevihti izklapljati je lahko prepozno

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,54
Strela | Nevihte so velik sovražnik komunikacijske opreme. | Foto Getty Images

Nevihte so velik sovražnik komunikacijske opreme.

Foto: Getty Images

Poletje je obdobje pogostejših neviht s strelami, ki so lahko usodne za usmerjevalnike, računalnike in druge elektronske in komunikacijske naprave. Pravočasna informacija pomaga, da se na nevihto pripravimo ter preprečimo uničenje naprav in izgubo komunikacijskih povezav.

Telekom Slovenije s svojo komunikacijsko akcijo Bliskoviti obisk že tretje leto uporabnike ozavešča o pomenu izklapljanja naprav iz električnih in komunikacijskih omrežij v poletnem času, zlasti med dopusti, ko so odsotni dalj časa.

Prava informacija je pravočasna informacija

Uporabniki Telekomovih storitev širokopasovnega dostopa in mobilnih komunikacij pa se lahko brezplačno naročijo na storitev Strela alarm, ki jim prek sporočila SMS pravočasno posreduje opozorila o mogočih udarih strel.

Storitev izvajajo v sodelovanju z Elektroinštitutom Milan Vidmar, kjer je ena od specialnosti delovanja beleženje udarov strel že nekaj sekund po udaru, pojasnjujejo pri Telekomu Slovenije.

Več strel, a manj uničenih modemov

Akcija Bliskoviti obisk pa daje vidne rezultate. Po prvem letu delovanja so junija, julija in avgusta prešteli deset odstotkov manj uničenih modemov, čeprav so v teh treh mesecih zaznali šest odstotkov več strel kot v istem obdobju leto prej.

Lani pa je bil učinek še večji: junija, julija in avgusta so zaznali 11 odstotkov več strel kot leto prej, a je število uničenih modemov padlo za kar 40 odstotkov.

Aktivno spremljanje aktivnosti strel (zaslonski zajem) | Foto: EIMV Aktivno spremljanje aktivnosti strel (zaslonski zajem) Foto: EIMV

Velja razmisliti o prenapetostni zaščiti in brezprekinitvenem napajanju

Obveščanje o strelah za naročnike širokopasovnih storitev Telekoma Slovenije poteka tudi prek TV-komunikatorja, če je vklopljen tudi zaslon televizorja. Odvisno od dogajanj v oblakih se tako letno prikaže od poldrugega milijona do več kot dva milijona tovrstnih opozoril, so povedali pri Telekomu Slovenije.

Ker pa si izklopa naprav ni vedno mogoče privoščiti, je smiselno premisliti tudi o ustrezni prenapetostni zaščiti, katere cena je v vsakem primeru manjša kot škoda, ki jo ta lahko prepreči. Pred izgubo neshranjenih podatkov, ki nastane ob nenadnih izpadih napetosti, pa varujejo brezprekinitveni napajalniki UPS, svetujejo pri največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju.