Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 6. 2012,
7.29

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vtisi Vtisi

Četrtek, 7. 6. 2012, 7.29

2 meseca, 2 tedna

Ocenili smo: Nikon D4

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nikonova družina je v začetku leta dobila novega člana - najzmogljivejši Nikonov zrcalnorefleksni fotoaparat, ki je namenjen najzahtevnejšim profesionalcem.

Najprej je treba še enkrat omeniti, da je D4 namenjen zadovoljitvi najzahtevnejših profesionalcev, med katere se sama ne štejem. Kot ljubiteljski navdušenki je bila izkušnja z ''zverino'', kot je D4, mešanica zastrašujočega strahospoštovanja in nerazložljive ljubezni na prvi pogled. Njegova velikost in teža sta mi na začetku povzročali nemalo težav s tresočimi rokami, zato je uporaba stativa nadvse dobrodošla, sicer pa se roke nanj hitro navadijo.

Pri obliki so pri Nikonu ostali zvesti svojim nebahavim linijam. Površina ostaja klasične črne matirane barve, zvesti ostajajo tudi rdečim linijam na oprijemalu in rumenemu varnostnemu traku. V veliko pomoč je dodatno sprožilo na spodnjem delu fotoaparata, ki olajša fotografiranje v portretnem položaju. Od drugih modelov nižjega ranga se razlikuje v številu in nekoliko v postavitvi gumbov, številni priključki in izhodi pa ostajajo skriti pod gumijastimi poklopci. Gumirani dodatki omogočajo varnejši oprijem in zaščito pred vodo in prahom, ohišje iz magnezija pa naj bi zagotovilo tudi visoko odpornost proti ekstremnim razmeram.

Nikon D4 ponuja nadvse zmogljivo kombinacijo, sicer pa je nadomestil model D3S, ki ga ne izdelujejo več. Nikonov ''stroj'' lahko zajame do 11 posnetkov na sekundo, ima senzor CMOS formata FX s 16,2 milijona slikovnih točk in neverjetno visoko občutljivost ISO (ISO 100–12800: občutljivost je mogoče povečati do 204.800 ali zmanjšati do 50). Samodejno ostrenje upošteva 91 tisoč točk, sprožilec pa se ponaša z ocenjeno življenjsko dobo 400 tisoč sprostitev, kar je za 30 odstotkov več od predhodnika.

Nastavitev točk izostritve lahko izberete posamično ali pa nastavite pokritost z 9, 21 ali 51 točkami samodejne izostritve. Mehanizem za obdelavo slik EXPEED 3 s 14-bitno pretvorbo A/D in 16-bitno obdelavo slik zagotavlja vrhunske prehode barvnih tonov. Meni fotoaparata pa omogoča veliko nastavitev in možnosti urejanja fotografij še pred prenosom na računalnik – spreminjanje barv v črno-beli ali sepiji, rezanje slike, popravljanje naklona …

Pohvali se tudi s 3,2-palčnim zaslonom LCD z 922 tisoč točkami in samodejnim prilagajanjem svetlosti, prevleko proti odsevu in široko reprodukcijo barv. Če že ima vse, bi morda lahko imel tudi možnost premikanja zaslona kot na primer njegov zelo manjši brat D5000.

D4 je tudi prvi Nikonov fotoaparat, ki uporablja nov standard pomnilniških kartic XQD. Poleg reže za kartico XQD ima tudi režo za že znane kartice CF (Compact Flash). Omogočena pa mu je tudi podpora za brezžično povezavo LAN in Ethernet prek izbirnega brezžičnega oddajnika WT-4 ali novega kompaktnega brezžičnega oddajnika WT-5.

Funkcija D-Film omogoča prilagodljivost za predvajanje kakovostnih videoposnetkov v formatih FX in DX v polni visoki ločljivosti (1080 p) ter v osnovnem prirezovanju v polni visoki ločljivosti (1920 x 1080), podpira hitrosti snemanja 30 p, 25 p in 24 p, najdaljši čas snemanja pa je približno 20 minut. Kakovost videoposnetkov ni zadovoljiva le za družinske posnetke, ampak tudi za profesionalne posnetke za rabo na velikih platnih, saj je poleg ločljivosti visokokakovosten tudi nadzor zvoka. V videoposnetek spodaj so ujeti zvoki dežnih kapelj in jutranjega ptičjega petja skozi priprto okno. D4 vključuje tudi vhod za stereomikrofon ter izhod za zvok za zunanje slušalke, s katerimi lahko izostrite zvok pred snemanjem in med njim. Na voljo je tudi nastavitev za linijski vhod linearnih snemalnikov PCM.

Končna sodba

Nikon D4 izpolni vse obljube proizvajalca, vseeno pa ni dovolj le pritiskati na sprožilec. Od uporabnika zahteva izkušnje in tehnično znanje, saj ponuja veliko več, kot bi neizkušeni fotografi od njega morda zahtevali. Ob številnih tipkah in funkcijah bi se povprečni uporabnik lahko hitro ustrašil, tistim bolj zagretim pa ob njem gotovo nikoli ne bi bilo dolgčas. Pogled na svet skozi iskalo, ki ima mimogrede stoodstotno pokritost slike, se zdi lepši. Naprava je torej več kot odlična, vendar si življenje brez nje, predvsem zaradi cenovnih razlogov, za zdaj še lahko predstavljam.

Splošna ocena: 10 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 – Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte