Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 10. 2015,
13.19

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Andrej Pirnat Telekom Slovenije internet AKOS

Četrtek, 22. 10. 2015, 13.19

5 let, 6 mesecev

Ali lahko pričakujemo konec nevtralnega interneta?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nova evropska zakonodaja se je dotaknila t. i. nevtralnosti interneta. Ta je do zdaj določala, da so vse vsebine na spletu enakovredne. Kaj bodo prinesle spremembe?

Evropski parlament bo 27. oktobra glasoval o končni obliki uredbe enotnega digitalnega trga (v nadaljevanju uredba), ki z junijem 2017 popolnoma odpravlja stroške mobilnega gostovanja (roaminga). Strokovna javnost ob tem opozarja, da se za tem skriva nekaj več, zaradi česar bomo morda na koncu vsi plačali še višjo ceno. Po njihovem mnenju uredba namreč ogroža internetno nevtralnost in internet, kot ga poznamo.

Kaj je nevtralnost interneta? Nevtralnost interneta je načelo, po katerem se ves internetni promet v javnem komunikacijskem omrežju obravnava enakovredno, torej neodvisno od vsebine, aplikacij, storitev, naprave, vira in cilja komunikacije. Primer: ne glede na to, ali uporabnik brska po spletišču YouTube ali MojVideo, bosta ti spletni mesti do njega prišli enako hitro.

Na konceptu nevtralnosti temelji celoten internet od svojega začetka in je prvi razlog, da je splet postal svetovna knjižnica podatkov ter da se na njem lahko svobodno izražamo.

Operaterji bi lahko omejili dostop do določenih spletnih vsebin Po mnenju strokovnjakov pa bi z novo uredbo to nevtralnost lahko izgubili. Uredba se v teoriji ukvarja s povezovanjem evropskega digitalnega prostora, a je Dušan Caf, predsednik Sveta za elektronske komunikacije, prepričan, da vsebuje nekaj problematičnih členov, ki operaterjem dovoljujejo preveč svobode pri odločanju o vsebinski plati svetovnega spleta in promoviranju lastnih storitev.

Kot je pojasnil komunikolog Domen Savič, je aktualna problematika z nevtralnostjo nastala, ko se je spletna ekonomija razvila do te mere, da so podjetja, kot so Google, Apple, Amazon, Facebook in preostali spletni velikani, prišla v boljši položaj kot telekomunikacijski operaterji. Povprečen uporabnik namreč precej več denarja zapravi na spletu kot za plačilo operaterjeve položnice.

Telekomunikacijski industriji takšna ureditev seveda ni bila niti najmanj všeč, zato je začela izvajati lobistične pritiske na evropska zakonodajna telesa, ti pa so pripeljali do predloga potencialno sporne uredbe, še pravi Savič.

Najbolj bi nastradali povprečni uporabniki in manjša podjetja Kritiki uredbe tudi verjamejo, da se posledično lahko uresniči črni scenarij, po katerem določena spletna mesta ne bodo dostopna oziroma bodo delovala okrnjeno, ker bo operater promoviral svojo storitev pod boljšimi pogoji. Namesto da bi izbor najboljše storitve operaterji prepustili uporabnikom, se bodo odločali namesto njih.

Največjo izgubo bi posledično utrpeli manjša podjetja, startupi in seveda povprečni uporabniki, ki bi zaradi krnitve nevtralnosti interneta plačevali višje cene ter imeli manjšo izbiro storitev, aplikacij in spletnih vsebin.

Kot je še dodal Caf, bi izguba internetne nevtralnosti na daljši rok lahko ogrozila tudi temeljne človekove svoboščine, kot je svoboda izražanja (misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja).

Kako nevtralnost in uredbo komentirajo operaterji? Vprašanje o načelu nevtralnosti interneta in nove uredbe smo naslovili tudi na slovenske telekomunikacijske operaterje.

Telekom Slovenije: "V Telekomu Slovenije nevtralnost interneta razumemo v smislu prepovedi omejevanja, zadrževanja ali upočasnjevanja internetnega prometa, medtem ko je ne razumemo kot prepovedi ponujanja specializiranih storitev z višjo kakovostjo (npr. telemedicine) ali prepovedi ponujanja posameznih storitev po principu brezplačnega in neomejenega prenosa podatkov (t. i. zero rated services). Takšna usmeritev izhaja tudi iz predloga evropske uredbe, ki bo prvič uzakonila nevtralnost interneta na evropski ravni. Menimo, da predlagana uredba ščiti samo nevtralnost interneta, operaterjem pa dopušča možnost nadaljnjega razvoja tako omrežja kot storitev za svoje uporabnike."

Si.mobil: "Si.mobil svojim uporabnikom nikakor ne omejuje, zadržuje ali upočasnjuje izkušnje z internetom, kar je bistvo načela internetne nevtralnosti. Verjamemo pa tudi v načelo svobodne gospodarske pobude ter s tem med drugim tudi v možnost in pravico podjetij, da določenih svojih storitev uporabnikom ne zaračunajo."

Telemach: "V Telemachu pozdravljamo napore Evropske komisije, parlamenta in sveta v zvezi z razjasnitvijo koncepta internetne nevtralnosti. Slovenskim potrošnikom je že znano, da fundamentalističen pristop k regulaciji trga povzroča višje stroške, kar se je že izkazalo kot posledica odločbe AKOS, da morajo operaterji zaračunavati prenos podatkov v vseh primerih, tudi če uporabnik pregleduje porabo, želi polniti račun ipd. Telemach Mobil je zoper omejevanje svobodne gospodarske pobude in v korist svojih uporabnikov uporabil vsa razpoložljiva pravna sredstva, vključno z ustavno presojo in predhodnim vprašanjem na Sodišču Evropskih skupnosti."

Slovenski operaterji še poudarjajo, da bi s popolno internetno nevtralnostjo uporabniki lahko tudi veliko izgubili in posledično začeli plačevati višje stroške, saj v tem primeru ne bi več mogli imeti nekaterih akcij vezanih na svoje specializirane storitve (brezplačen prenos podatkov za določene storitve in aplikacije, brezplačno polnjenje predplačniškega računa prek WAP-portala …).

Ne spreglejte