Torek,
17. 9. 2013,
13.22

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ivan Zidar sojenje

Natisni članek

Torek, 17. 9. 2013, 13.22

8 let, 3 mesece

Zidarjev zagovornik: Človek je bolan, vi pa mu hočete soditi!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Na sodišču bi se moral nadaljevati predobravnavni narok v zadevi domnevno spornih poslov med SCT in družbo Big Trading, če Zidarjev zagovornik Milan Krstić ne bi zahteval izločitve sodnice.

Danes bi se moral nadaljevati predobravnavni narok za pet obdolžencev, ki jim obtožnica očita domnevno sporne posvetovalne posle. Stranke v postopku bi morale le predstaviti svoje dokazne predloge in se dogovoriti glede sestave senata. Za Ivana Zidarja, ki je zaradi bolezni sodišče zaprosil za odlog zaporne kazni v zadevi Čista lopata, je bil narok razpisan ob 9. uri, preostali štirje, Aleksander Meze iz SCT, Irena Zarnik, ki je bila v času sklepanja domnevnih spornih pogodb zaposlena v družbi Socius, direktor izvedbe nizkih gradenj pri SCT Borut Willenpart in predsednik uprave družbe Socisu Leonardo F. Peklaj, pa so bili vabljeni uro pozneje.

A zapletlo se je že pri Zidarju, ki pričakovano – na sodišču ga ni bilo niti včeraj in sodnica ga je začasno izločila iz postopka – na sodišče ni prišel. Njegov zagovornik Milan Krstić je namreč v spis vložil zdravniško potrdilo o upravičeni odsotnosti oziroma o nezmožnosti, da bi bil prisoten na obravnavi vsaj prihodnje tri mesece, in potrdilo psihiatrične klinike ter sodišče zaprosil za dve stvari.

Najprej je trdil, da ni pogojev za nadaljevanje predobravnavnega naroka, zato naj ga sodišče preloži, nato pa je na podlagi izvedeniškega mnenja, ki je bil "v igri" včeraj v drugem postopku, predlagal tudi Zidarjevo začasno izločitev iz postopka.

Tožilec: Prakso neprihajanja na sodišče je treba enkrat presekati! "To mnenje sem videl in v njem ni nič o tem, da ne bi mogel prisostvovati obravnavam, temveč govori o tem, ali je sposoben prestajati kazen zapora v točno določenem zaporu. V tem mnenju je sicer zapisano tudi, da je omejeno sposoben," je njegovemu predlogu ugovarjal tožilec Boštjan Jeglič. Dodal je, da Zidar krivde ne priznava, da njegova navzočnost ni nujna in da ima zakonitega zastopnika, ki lahko učinkovito zastopa svojega klienta.

"Zidar je v tem postopku zamenjal že nekaj odvetnikov, kar kaže na poskus zlorabe postopka, njegovo neprihajanje na sodišče pa ne more biti absolutno!" je bil oster tožilec, ki je dodal, da je to njegov problem in ne problem postopka in sodišča. "To je treba enkrat presekati!"

Krstić: Obsodba Zidarja ne bo rešila države Krstić je njegove argumente označil za mešanje krompirja in jabolk ter navajal zakon o kazenskem postopku, ki natančno določa, kdaj je izostanek opravičen. "Če boste rešili državo s tem, da boste obsodili Zidarja …" je dejal Krstić, a ga je tožilec prekinil z besedami, da so "izredne razmere zaradi vaših klientov". Besedni dvoboj je prekinila sodnica, ki je povedala, da mnenje komisije kaže na to, da je Zidar lahko prisoten pod določenimi pogoji, Krstić pa ji je, če bi narok kljub vsemu izpeljala, zagrozil z njeno izločitvijo.

Sodnica zavrnila predloga obrambe "Predlog za začasno izločitev Zidarja iz postopka je zavrnjen," se je glasil sklep sodnice, ki je zavrnila tudi predlog, da se današnji predobravnavni narok ne opravi, Krstić pa se je na njen sklep odzval z besedami: "Pa človek je bolan, vi pa mu hočete soditi. Ali res ne razumete, da se zdravstveno stanje lahko spreminja!?"

Odvetnik podal zahtevo za izločitev sodnice Zidarjev zagovornik je zaradi odločitve sodnice nato podal zahtevo za njeno izločitev. Očita ji, da ignorira dokumente, ki so aktualni, in da se čuti vpliv politike na sodno vejo oblasti. "Ocenjujem, da sodnica Alenka Gregorič Puš ne spoštuje ne zakona o kazenskem postopku ne določil, ki urejajo pogoje za glavno obravnavo," je pojasnil Krstić, ki je zahtevo za njeno izločitev utemeljeval z dvomom o njeni pristranskosti.

Po njegovih besedah je Zidar res hudo bolan, njegova bolezen pa ni le posledica "obupnega stanja njegove hrbtenice, temveč tudi starostnih sprememb, ki so tako hude, da onemogočajo njegovo udeležbo na sojenju", je prepričan njegov zagovornik. O morebitni izločitvi sodnice bo zdaj odločal predsednik sodišča. Ker gre za enotni postopek, tudi predobravnavni narok zoper ostalo peterico ni bil mogoč, zato je vsa zadeva prestavljena na 24. september.