Četrtek,
21. 4. 2011,
15.16

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pesticidi

Četrtek, 21. 4. 2011, 15.16

5 let, 8 mesecev

Vandali uničili čebelnjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V zadnjem tednu čebelarje razburja množičen pogin čebel, na delu pa so tudi vandali.

"Že z avtoceste sem videl, da je moj komaj postavljeni čebelnjak uničen, saj so bile noge panja obrnjene navzgor," je razočaran Ljubljančan, ki so mu vandali v noči na petek prejšnji teden uničili v torek postavljen manjši čebelnjak na območju Roj, kamor je naselil štiri čebelje družine. Škode je za okoli 1300 evrov. Zadevo je prijavil policistom, ki so sestavili zapisnik. Proti neznanemu storilcu je podal kazensko ovadbo in o dogodku obvestil Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS). Tam opozarjajo, da je bilo do zdaj že nekaj večjih poginov čebel, poleg pesticidov, ki jih kmetje uporabljajo za škropljenje zaradi bolezni, škodljivcev in zaradi zatiranja plevela, pa so lahko krivci za pogin tudi medvedi.

Čebelnjake uničujejo tudi medvedi "Eden od škodljivcev je tudi rjavi medved, s katerim imamo čebelarji zadnje čase veliko težav. Ta napada čebelnjake ponoči in če le ima možnost, panj odnese s stojišča, ga razbije in med poje. Ker se v takšnem primeru večina čebel razleti, ima čebelar dvojno škodo – uničen čebelji panj in izgubljeno čebeljo družino," opozarjajo na spletni strani ČZS.

Ko se medene poslastice medved navadi, ga ne ustavil nič več. "Ker ni mrhovišč, lačni medvedi vse bolj rinejo k oboram in čebelnjakom. Čebelarska zveza Slovenije vse pristojne inštitucije v Sloveniji javno poziva, naj začnejo reševati problem povečane populacije medvedov, dokler so njihove žrtve samo čebelji panji in med," so zapisali.

V DZ razstava Posadi rožo za čebelo Sicer pa se največ težav s poginom čebel pojavlja v spomladanskem času, ko gojene rastline cvetijo in jih lastniki škropijo zoper bolezni, škodljivce in zaradi zatiranja plevela. Policija ugotavlja, da lahko "kljub razmeroma ostri zakonodaji glede uporabe fitofarmacevtskih sredstev pride do posameznih kršitev predpisov glede uporabe teh sredstev. Policija obravnava pogine čebel v sodelovanju s strokovnjaki Nacionalnega veterinarskega inštituta in inšpektoratom za kmetijstvo".

Zaradi pomora čebel sta prek telefona v stik že stopila predsednik zveze Boštjan Noč in kmetijski minister Dejan Židan. Ravno danes sta predsednik državnega zbora Pavel Gantar in Noč v prostorih državnega zbora odprla razstavo s sloganom Posadi rožo za čebelo, s čimer želijo obeležiti svetovni dan Zemlje. "Ob svetovnem dnevu Zemlje želimo sporočiti, kaj lahko storita vsak posameznik in kaj država za preživetje čebel. Pomembno je, da so naši vrtovi in naši parki polni avtohtonih medovitih rastlin, ker lahko tako ohranimo marsikatero čebelo," so zapisali na ČZS.

Pogini se vrstijo Sicer pa policijska poročila glede pogina oziroma pomora čebel te dni kar dežujejo. Na območju Kobilja je 19. aprila osmim čebelarjem poginilo večje število čebel. Prve ugotovitve kažejo na zastrupitev s kemičnimi sredstvi, točen vzrok pa bo pokazala analiza poginulih čebel. Včeraj pa sta bila ob večje število čebel dva čebelarja iz Rakičana. Prvi je imel 167 panjev, poginilo je približno 50 odstotkov pašnih čebel, tudi drugemu čebelarju, ki ima 126 panjev, je poginil približno enak odstotek čebel. Tudi v teh dveh primerih prvi sumi kažejo na zastrupitev s kemičnimi sredstvi.

Vzorce poginulih čebel so včeraj vzeli tudi v vasi Orehovski vrh na območju Gornje Radgone in v Dolgi vasi na območju Lendave. "Primere posrednih zastrupitev čebel, ko nabirajo med cvetovi v večini primerov škropljenih rastlin, policija obravnava kot kaznivo dejanje onesnaženja živil ali krme. Zagrožena je denarna kazen ali zaporna kazen," odgovarjajo na policiji v zvezi z obravnavo tovrstnih kaznivih dejanj.

Namerno poškodovanje Letos so prejeli tudi nekaj prijav glede naklepnega poškodovanja čebelnjakov, kar obravnavajo kot kaznivo dejanje poškodovanj tuje stvari. "Če storilec poškropi čebelnjake s strupeno snovjo in povzroči pogin čebel, gre za poškodovanje tuje stvari po 1. odstavku 222. člena kazenskega zakonika (KZ-1), za kar je zagrožena kazen do dveh let zapora. Če pa škoda presega 50 tisoč evrov, se lahko storilca kaznuje z zaporno kaznijo do pet let," še pravijo na policiji.