Petek,
11. 7. 2014,
8.25

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Igor Bavčar Boško Šrot Istrabenz sodišče Gordana Stojiljković

Petek, 11. 7. 2014, 8.25

4 leta, 9 mesecev

Uradno: Bavčar in Šrot gresta v zapor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Višje sodišče je v zadevi Istrabenz potrdilo zaporne kazni za Igorja Bavčarja, Boška Šrota in Nastjo Sušinskega, kazen za Kristjana Sušinskega pa znižalo, nam je potrdila zagovornica Sušinskega.

Sodišče je sodbo sprejelo v sredo, obsojenci pa naj bi jo prejeli danes. Višje sodišče je torej pritrdilo okrožnemu sodišču, ki je Bavčarja in Šrota spoznalo za kriva zlorabe položaja oziroma pranja denarja. Prvemu je prisodilo sedem let, drugemu pet let in deset mesecev zaporne kazni.

Zaradi pranja denarja je bil na tri leta in pol zapora obsojen tudi nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski, ki mu je višje sodišče kazen znižalo na tri leta, kot nam je potrdila njegova zagovornica Varja Holec. Brat Sušinskega in nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski je bil obsojen na tri leta in devet mesecev zaporne kazni, višje sodišče pa je kazen potrdilo.

Bavčar bo vračal milijone evrov Bavčar bo po odločitvi višjih sodnikov moral vrniti dobrih 21 milijonov evrov, Kristjan Sušinski pa 3,5 milijona evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Višje sodišče je stranske denarne kazni za tri obsojene, Bavčarja, Šrota in Nastjo Sušinskega, odpravilo zaradi tehnične napake pri izreku denarne kazni. Denarne kazni v višini 35.000 evrov pa ni umaknilo za Kristjana Sušinskega.

Posojila Igorja Bavčarja Višje sodišče je tudi odločilo, da Bojanu Finku in Bojanu Korsiki ni treba vrniti 270 oziroma 400 tisoč evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi. Gre za posojili Igorja Bavčarja.

Sodišče prve stopnje je namreč Bojanu Korziki odvzelo 400 tisoč evrov in obresti po pogodbi o depozitu med Faktor Banko in Korsiko, Bojanu Finku pa naložilo plačilo 270 tisoč evrov, kot znesek, ki ustreza premoženjski koristi, pridobljeni s kaznivim dejanjem Bavčarja.

Pooblaščenca obeh sta to odločitev v pritožbi izpodbijala, ker sta Korsika in Fink z Bavčarjem sklenila brezobrestno posojilno pogodbo, višje sodišče pa jima je pritrdilo. Kot je zapisalo v sodbi, se Korziki in Finku ne odvzameta premoženjska korist, kot razlog pa med drugim navedlo, da dokazi za to niso zanesljivi.

Šrot se s sodbo nikoli ne bo sprijaznil Boško Šrot pravi, da se s sodbo višjega sodišča ne bo nikoli sprijaznil in se bo še naprej boril za pravico na vseh mogočih institucijah. Ponovno je zatrdil, da ni storil očitanega kaznivega dejanja zlorabe položaja. "Obsojen sem za posel, ki ga nisem sam vodil in s katerim je Pivovarna Laško ustvarila dobiček v višini tri milijone evrov, od tega plačala davek, posel pa je pregledala tudi posebna revizija, ki ni ugotovila nepravilnosti," pravi Šrot.

Po njegovi oceni tako prvostopenjsko kot višje sodišče ni imelo nikakršnih argumentov oziroma dokazov za izrečeno sodbo.

Bavčar prepričan, da bo dokazal nedolžnost Bavčar medtem sodbe še ni prejel, če je taka, kot navajajo mediji, pa je razočaran in presenečen. Prepričan je bil namreč, da bo višje sodišče upoštevalo utemeljene argumente obrambe. "Navedli smo vrsto vsebinskih razlogov, zaradi katerih bi moralo višje sodišče sodbo razveljaviti," meni Bavčar.

Po njegovih besedah postaja v Sloveniji pravosodje vse bolj tisto, ki razlaga, kaj je prav in kaj narobe v vodenju ekonomskih poslov. Kaznivo dejanje zlorabe položaja in zaupanja tako tolmači izjemno ekstenzivno in povsem svojevoljno.

Nekdanji predsednik uprave Istrabenza je sicer napovedal, da bo zoper sodbo uporabil vsa izredna pravna sredstva, ob tem pa je prepričan, da bo svojo nedolžnost dokazal.

Šrotov zagovornik: Vložili bomo zahtevo za varstvo zakonitosti Sodbo je prejel tudi zagovornik obsojenega Boška Šrota Blaž Kovačič Mlinar, ki pa je še ne more komentirati, ker je še ni v celoti prebral. Je pa že zdaj dejal, da bodo izkoristili nadaljnja pravna sredstva, ki jih imajo na voljo. "Zaradi storjenih kršitev bomo zagotovo vložili zahtevo za varstvo zakonitosti," je povedal Kovačič Mlinar.