Torek,
28. 5. 2013,
12.32

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
sojenje

Natisni članek

Torek, 28. 5. 2013, 12.32

8 let, 3 mesece

Priči na zahtevo senata, Bavčar zbolel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Pred senat ljubljanskega okrožnega sodišča, ki presoja v zadevi sporne preprodaje delnic Istrabenza, sta danes stopili priči, ki ju je povabilo sodišče.

Še preden je na oder za priče stopil Gorazd Šetina, ki je opravljal tajniške posle v Pivovarni Laško, je sodnica iz kazenskega postopka začasno izločila Igorja Bavčarja, ki je danes zgodaj zjutraj svojemu zagovorniki sporočil, da je zbolel.

Priča: Šrot mi je rekel, da bi se delnic rad čim prej znebil Kot je uvodoma pojasnila sodnica Vladislava Lunder, je pričo Šetina povabila zato, ker je iz zagovora Boška Šrota razvidno, da je o sklenitvi spornih pogodb obvestil finančnega svetovalca Roberta Šego in Šetino. Šetina je pojasnil, da je pošta v podjetju vedno šla prek tajništva direktorja, sam pa je vodil postopke organizacije nadzornega sveta skupščine. "V zvezi s tem primerom vsebinsko nisem seznanjen," je pojasnila priča. Na vprašanje sodnice, ali lahko pojasni, o kateri pogodbi sta govorila, glede na to, da sta v spisu dve pogodbi z dne 3. januar 2007, Šrot pa v zagovoru na vprašanja ni želel odgovarjati, je odvrnil, da ne ve, saj pogodbe ni videl. Tako ne ve, ali je Šrot govoril o pogodbi med Pivovarno Laško in Microtrustom ali pa med Pivovarno Laško in Sportino.

"Pogodb nisem videl, vem samo, da mi je Šrot ob kavi povedal, da bi se teh delnic rad čim prej znebil," je povedal Šetina. Na vprašanje Šrota, kdo je urejal dokumente, je odgovoril, da on, za realizacijo posla pa naj bi poskrbel Šega. Vodja finančnega sektorja v Pivovarni Laško Brigita Oplotnik Rajh je najprej ogorčeno ugotovila, da je podpisana pod poročilo iz avgusta 2008, ki ga ni niti sestavila niti podpisala. To je bil tudi razlog, da jo je sodišče vabilo za pričo.

Priča: Podpis na poročilu ni moj "Prejšnji teden sem izvedela, da sem podpisana in sem šla preverjat. Lahko vam zatrdim, da to ni moje poročilo, ker sem ekstremno alergična na poravnavo teksta. Šega mi je zatrdil, da to ni bilo poročilo za nadzorni svet, temveč le osnutek, če bi bilo treba kaj pojasnjevati na skupščini ali medijem. Ne vem, kdo je to napisal in me podpisal, bom pa temu prišla do dna," je zatrdila vodja financ. Povedala je, da s konkretnim poslom ni bila seznanjena, ker se "takšni strateški posli niso opravljali na mojem nivoju", vedela pa je vse o finančnih transakcijah.

Tako je zatrdila, da je imela Pivovarna Laško 2,6 milijona evrov dobička zaradi tega posla, da so imeli za obe pogodbi oziroma posla okoli milijon stroškov za poplačilo obresti posojila, so pa dobili tudi dividende.

"Glede na namigovanja tožilca, da je s poslom nakupa 178 tisoč delnic Pivovarni Laško nastala izguba, izračun kaže, da to ni res, nastal je pozitiven efekt," je njeno pričanje pokomentiral Šrot. Ko se je k besedi prijavil Nastja Sušinski in hotel v spis predložiti kopijo uradnega lista iz leta 2006, ki naj bi pokazal, ali je družba poslovala po mednarodnih ali slovenskih računovodskih standardih, ga je sodnica zavrnila.

Kazniva dejanja naj bi se zgodila leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7.500 evrov Sportini, ta pa za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega.

Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov, prav za toliko pa je bila po mnenju tožilstva s tem poslom oškodovana Pivovarna Laško. Na zatožni klopi so torej Igor Bavčar, Boško Šrot ter Nastja in Kristjan Sušinski.