Sobota,
23. 8. 2014,
7.00

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

policist Litija streljanje

Sobota, 23. 8. 2014, 7.00

8 let, 5 mesecev

Predpisi v SV ne omogočajo, da se vojaka odpusti zaradi psihičnih težav (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Pripadnik SV, ki je ustrelil policista, je bil že večkrat obravnavan zaradi različnih odklonov, predvsem disciplinskih. A predpisi ne omogočajo, da se vojaka odpusti zaradi psihičnih težav.

Slovenska vojska je osumljenega vojaka začasno suspendirala. Uvedli so tudi disciplinski postopek in mu do zaključka postopka prepovedali opravljanje vojaške službe, je vojska zapisala na Twitterju. Kdaj bo disciplinski postopek končan, še ne morejo povedati, okvirno v roku 15 dni. Grozi mu prenehanje delovnega razmerja.

Tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez je pojasnil, da so predpisi v Slovenski vojski takšni, da varujejo bolne osebe, ne glede na bolezen. Slovenska vojska pa nima mehanizmov, da bi takšne odklone lahko izločila.

"Tudi če ne bi bil pripadnik vojske, bi sicer najbrž storil takšno dejanje," je ocenil Korez. Dodal je, da je dejstvo, da je bil strelec pripadnik Slovenske vojske, le še oteževalna okoliščina.

Po njegovem mnenju je treba vedeti, da je vojak, ki ima pogodbo o zaposlitvi, enako varovana oseba, kot vsi ostali s tem statusom pogodbe. "Ko vojak izrazi zahtevo po bolniški odsotnosti, je to stvar njegovega osebnega zdravnika," je pojasnil.

50 vojakov zaradi zdravstvenih težav ne sme nositi orožja V Slovenski vojski je, kot je dejal, zaposlenih približno 50 ljudi, ki zaradi različnih zdravstvenih težav ne smejo nositi orožja, pa so kljub temu zaposleni pri njih.

"Po predpisih moramo vojaku, ki je dobil status invalida, pa naj ima poškodovano hrbtenico ali pa psihične težave, omogočiti takšno delo, kot ga predpiše invalidska komisija. Poiskati mu moramo ustrezno delo, in tudi ta, strelec, je bil eden izmed takšnih," je dejal Korez.

Prepričan je, da bi bilo zaradi tega treba spremeniti zakonodajo, vendar pa je to težko doseči, saj je, kot je pojasnil, v DZ za spremembo zakona o obrambi potrebna dvotretjinska večina. Vojaški poklic je sicer povezan z izurjenostjo za streljanje, družba pa bo morala po njegovem mnenju biti pripravljena, da tudi v vojski zaradi obremenitev lahko pride do odklonov.

"Vojska je specifičen poklic" "V Sloveniji si doslej še nismo priznali, da je vojska specifičen poklic, ker se vojak, ko gre na misijo, sreča s težjimi dogodki, kar prinaša travmo. Ne pravim, da je ta vojak imel posttravmatski sindrom, lahko pa, da ga bo kdo imel," je izpostavil.

Vojaki gredo sicer, ko se prijavijo za to delo, skozi selekcijski postopek, v katerem preverjajo tudi njihove psihofizične sposobnosti, nato pa imajo običajno takšne preglede še vsakih pet let. Potekajo pa tudi pred odhodom na misije in v primeru, če se za to odloči nadrejeni ob morebitnih odklonih, je še pojasnil Korez.

Sicer pa Korez vojakovo dejanje, ne glede na odklone in težave, ki jih je imel, označuje za najbolj "nagnusno dejanje, ki ga lahko naredi vojak, vredno najstrožje obravnave in postopkov".

Ustreljeni policist se še vedno bojuje za življenje Policist, 35-letni D. K. iz Slovenskih Konjic, ki je zaposlen na Policijski postaji Litija, se medtem še vedno bojuje za življenje. V isti bolnišnici pa tudi strelec ostaja v zdravniški oskrbi.

Kot so pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU), bodo predvidoma prihodnji teden, ko bodo zaključene vse potrebne analize, sklicali novinarsko konferenco in zgodbo predstavili v celoti.

Vojak naj bi streljal še pred opozorilom policista Ob krožišču v Litiji je ob redni kontroli prometa v petek popoldne prišlo do streljanja. Policist je ustavil voznika rdečega volkswagna pola, ta pa je najprej izstopil iz avtomobila, potem pa potegnil pištolo in policista ustrelil v glavo.

Policist je obležal hudo poškodovan, napadalca pa naj bi po neuradnih podatkih skušal ustaviti drugi policist iz patrulje. Prestrelil je avto in ranil tudi voznika, a je ta kljub vsemu odbrzel v smeri Šmartnega pri Litiji. Okrepljene policijske enote so strelca po slabih dveh urah iskanja prijele, neuradno v okolici Gabrovke.

Po neuradnih informacijah je ustavljeni voznik streljal, še preden naj bi ga policista sploh opozorila. Strelca sumijo sodelovanja torkovega ropa trgovine z vojaško opremo M Shop v ljubljanskih Fužinah, zaposlenemu je grozil s pištolo. Želel je dobiti strelivo, a naj ne bi odnesel ničesar, ker mu ni uspelo priti do sefa z orožjem.

Zaradi poskusa umora mu grozi najmanj 15 let zapora Kot so pojasnili v vojski, omenjeni vojak ni imel službenega orožja, tudi v službi ne. Pištola, s katero je streljal, ni bila službena. Storilec ni imel podčastniških ali častniških činov. Po neuradnih informacijah naj bi bil strelec 26-letnik iz Gabrovke. Zaradi poskusa umora mu grozi najmanj 15 let zapora.

Vojaška policija je bila po besedah tiskovnega predstavnika vojske Simona Koreza seznanjena, da je strelec na policista osumljen sodelovanja v različnih kriminalnih dejanjih.

Policista, očeta dveh otrok, so s hudimi poškodbami odpeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Pozno zvečer je bilo po neuradnih informacijah njegovo stanje še vedno kritično.

Podoben dogodek se je zgodil leta 1997 Streljanja na policiste so se v preteklosti že dogajala, a niso pogosta. Se je pa že zgodil podoben dogodek: leta 1997 je na policijski postaji Kočevje pripadnik posebne enote Slovenske vojske umoril dežurnega policista in nato storil samomor.

Zadnja letna poročila o delu policije kažejo, da policiste najpogosteje napadejo z nevarnimi predmeti, pogosto jih tudi udarijo, odrivajo, grabijo, davijo ali grizejo. Po intenziteti in uporabljenih sredstvih pa izstopajo napadi, ki so se zgodili ob varovanju športnih prireditev ter napadi ob interveniranju zaradi množičnih kršitev javnega reda in miru v romskih naseljih, je še razvidno iz poročil policije.