Ponedeljek,
23. 4. 2012,
7.35

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Nova Gorica

Ponedeljek, 23. 4. 2012, 7.35

8 let, 5 mesecev

Osumljenec napadov na novogoriške brezdomce o okoliščinah napadov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
V začetku sodnega postopka je pred sodni senat stopil italijanski državljan Alex Russo, ki naj bi lansko poletje trikrat napadel novogoriške brezdomce v parku.

V zagovoru je pojasnil okoliščine napadov, še pred tem pa se je zanje opravičil. Žrtvam bi bil pripravljen poravnati tudi materialno škodo, če bi bil zaposlen.

Napede je priznal in se zanje opravičil Osumljeni italijanski državljan Alex Russo je vse tri napade priznal in se zanje opravičil. Lansko poletje naj bi preživljal zelo težko obdobje. Po odvajanju od prepovedanih drog naj bi z metadona ravno prešel na zdravljenje s psihosomatskimi zdravili. Bil je depresiven, zaprt sam vase, občutek pa je imel, da mu nekdo sledi in da mu poskuša škodovati. Zato se tudi v domači hiši ni počutil varnega, je povedal v svojem zagovoru pred sodnim senatom.

Brezdomci so ga žalili in mu grozili V tem času je pogosto zahajal v Novo Gorico, ker je rad obiskoval tamkajšnje lokale. Svoj avtomobil je pogosto parkiral v bližini parka za avtobusno postajo, kjer so se zadrževali novogoriški brezdomci, ki so pogosto prodajali tudi prepovedane droge, od tam pa se je peš odpravljal v center mesta. Tako naj bi enkrat ogovoril tudi brezdomce in jim dejal, naj ne prodajajo več mamil.

Odtlej naj bi se po Russovih besedah s strani brezdomcev začeli verbalni napadi nanj. Od žaljivk in kletvic v italijanskem jeziku naj bi prešli tudi do groženj in pozneje fizičnih napadov. Takrat naj bi uporabil tudi nož, ki ga je imel vedno v žepu. Povedal je še, da je bilo v prvem primeru, ko je napadel in z nožem porezal žensko, temu krivo izzivanje, v zadnjem primeru dveh napadenih brezdomcev pa naj bi šlo za samoobrambo, saj naj bi ga moška fizično napadla s pestmi.

V drugem napadu, ko je poškodoval moškega, pa ni znal povedati, zakaj je izbral ravno tega moškega iz skupine.

Russo trdi, da ni želel nikogar ubiti Russo je poudaril še, da bi v primeru, če bi nameraval koga ubiti, to lahko tudi storil, vendar se je vsakokrat po napadu obrnil in odšel ter tako pustil napadenemu, da je odšel s kraja dogodka.

Alex Russo je osumljen napadov, ki jih je okrožna državna tožilka Damjana Bandelj opredelila kot poskus umora. Vendar pa naj bi bil storilec v času napadov zmanjšano prišteven.

Pričevanja brezdomcev se razlikujejo od osumljenčeve V nadaljevanju sodne obravnave so pričali tudi napadeni. Njihove zgodbe so se močno razlikovale od izjav osumljenca.

Ženska, ki jo je Russo prvo napadel, naj bi pred njegovim napadom rešil njen pes, ki ga drugi niso videli. Prav tako kot zadnja napadena moška pa je tudi ona napovedala premoženjsko pravni zahtevek zaradi poškodb. Do njih bo prišlo v primeru, če bo Russo pred sodnim senatom spoznan za krivega.

Russo se je oškodovancem še enkrat opravičil, njegovo opravičilo in ponujeno roko pa je sprejel drugi napaden brezdomec, ki je dejal, da se bo premoženjsko pravnemu zahtevku odpovedal.

Sojenje se bo predvidoma nadaljevalo v torek z zaslišanjem prič.