Torek,
10. 12. 2019,
11.51

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

1

Natisni članek

doping

Torek, 10. 12. 2019, 11.51

4 leta, 4 mesece

Boris Špes in Igor Šalamun na sodišču

Mariborčana, obtožena v dopinški aferi, ne priznavata krivde

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

1

Boris Špes Igor Šalamun | Nekdanji zdravstveni delavec Bors Špes (na levi) in atletski trener Igor Šalamun trdita, da nista kriva preprodaje prepovedanih snovi. | Foto STA

Nekdanji zdravstveni delavec Bors Špes (na levi) in atletski trener Igor Šalamun trdita, da nista kriva preprodaje prepovedanih snovi.

Foto: STA

Na mariborskem sodišču je danes potekal predobravnavni narok zoper atletskega trenerja Igorja Šalamuna in nekdanjega zdravstvenega delavca na pljučnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Borisa Špesa, ki ju tožilstvo bremeni neupravičene proizvodnje in prometa z nedovoljenimi snovmi v športu. Oba sta se izrekla za nedolžna.

Odmevna dopinška afera je izbruhnila aprila lani, ko so kriminalisti oba pridržali, nato sta bila najprej priprta, do konca letošnjega februarja pa sta bila v hišnem priporu.

Na zaslišanju pred avstrijsko protidopinško komisijo ju je najbolj obremenila hrvaška atletinja Danijela Kuna, ki je leta 2017 zmagala na maratonu v avstrijskem Linzu, nato pa padla na dopinškem testu.

Jurij Ganus
Sportal Doping: Ruske športnike čaka nič kaj lepa prihodnost

Poskus dogovora o priznanju krivde je bil neuspešen

Ker poskus dogovora o priznanju krivde ni uspel, obramba pa je vložila tudi ugovor zoper obtožnico, tožilka Januša Kušar Rotman na današnji predobravnavni narok ni prišla s predlogom kazni za primer priznanja.

Iz obtožnice: neupravičena proizvodnja in promet z nedovoljenimi snovmi v športu

Iz prebrane obtožnice je razvidno, da tožilstvo obema očita kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa z nedovoljenimi snovmi v športu, Špesu pa dodatno še kaznivo dejanje proizvodnje in prometa s škodljivimi sredstvi za zdravljenje.

Lovro Žiberna
Sportal Lovro Žiberna: Pri dopingu me prav nič več ne more presenetiti #intervju

Zagovornika obtoženih predlagala zaslišanje Žiberne iz Sloado

Njuna zagovornika sta danes poleg neposrednega zaslišanja Kune, ki naj bi po njunem v preteklosti večkrat spreminjala izjave, predlagala še zaslišanje zdravnika Lovra Žiberne, sicer kontrolorja dopinga pri Slovenski protidopinški agenciji Sloado, ki bi povedal, ali je teoretično mogoče, da bi pri atletinji, ki naj bi ji glede na obtožnico Šalamun za 300 evrov vbrizgal poživilo, nato naj bi januarja prejela še dva odmerka, štiri mesece pozneje to nedovoljeno snov še lahko ugotovili v njeni krvi oziroma urinu.

Špes ostal brez službe

Špesu sicer obtožnica očita še več drugih primerov prodaje zdravil, zaradi česar je kmalu po izbruhu afere izgubil službo v UKC Maribor in v zvezi s tem poteka tudi spor na delovnem sodišču.

Špes je kmalu po izbruhu afere izgubil službo v UKC Maribor. | Foto: STA , Špes je kmalu po izbruhu afere izgubil službo v UKC Maribor. Foto: STA ,

Ujela sta se v zanko tajnih policistov

Skupaj s Šalamunom sta se ujela tudi v zanko tajnih policijskih sodelavcev, ko jima je trener ponujal v športu nedovoljeni eritropoetin ter ga enemu od njiju februarja in marca tudi prodal dve dozi za 500 evrov.

Prav dokazom, ki so jih pridobili s pomočjo prikritih preiskovalnih ukrepov, pa obramba najbolj nasprotuje in zahteva njihovo izločitev zaradi odredbe sodišča, ki naj bi bila po njihovem prepričanju izdana na podlagi ravnanj, ki niso v skladu z zakonom o kazenskem postopku.

rusija olimpijske igre Soči
Sportal Hud udarec za ruski šport - štiri leta brez največjih tekmovanj

Tožilka se s to zahtevo ni strinjala, saj naj bi izločitev tega dela dokazov že zavrnilo višje sodišče v Mariboru.

Prav tako tožilka nasprotuje zahtevi obrambe za izločitev javnosti iz celotnega sodnega postopka, ker naj bi bilo po mnenju odvetnikov Roberta Berkoviča in Simona Dolinška v njem povedanih precej stvari iz zasebnih življenj ljudi, ki sami sicer niso del sojenja.

Kušar Rotmanova nasprotno meni, da bo zadoščala izključitev javnosti v času, ko bodo poslušali prisluhe in ob pričanju enega od mladoletnikov.

Glavna obravnava bo 3. marca 2020

Sodnica Simona Murko, ki bo ob soglasju obeh strani sojenje izpeljala brez senata, je začetek glavne obravnave za zdaj razpisala za 3. marec, če bo do takrat že pravnomočna njena odločitev glede zahteve obrambe za izločitev dela dokazov.