Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
7.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 7.14

8 let

Krvavi obračun med Kočani in Rozmani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V splošnem pretepu očetov in sinov s palicami in koli je najkrajšo potegnil Anže Rozman, ki ga je 22-letni Alen Kočan z nožem za rezanje salam zabodel v trebuh.

Obračun med Kočani in Rozmani se je zgodil 11. junija letos okoli pol enih ponoči. Alena Kočana tožilstvo preganja zaradi poskusa uboja in ogrožanja varnosti – ker je takoj po napadu na Anžeta Rozmana z nožem zagrozil še njegovemu bratu, 21-letnemu Dejanu Rozmanu in ga spravil na kolena. Pred tem naj bi brata Rozman s palicami in koli grozila Alenovemu bratu dvojčku Albinu. Kaznivega dejanja sodelovanja v pretepu so sicer obtoženi Dejan Rozman, Albin Kočan in 51-letni Dano Kočan, zaradi povzročitve splošne nevarnosti pa se zagovarja tudi 60-letni Vid Rozman, ki je pretepače pregnal z lovsko puško.

Če bi ga hotel ubiti, bi ga v srce … "Anžeta sem zabodel v samoobrambi, bil je prisiljen zamah na slepo, ko me je napadel s palico," je zatrdil Alen in pojasnil, da je pravzaprav meril v nogo. "Če bi ga hotel ubiti, bi ciljal v srce ali vrat." Kot pravi, se je v tistem trenutku počutil "močno ogroženega". Oškodovancu se je za deset centimetrov globoko rano v predelu trebuha še pred sojenjem opravičil. "Od srca si želim, da čim prej okreva. Dogodek res obžalujem," je dejal prvoobtoženi, Anže pa naj bi mu greh tudi že odpustil.

Kot je pojasnil Alen, ga je kritičnega dne po telefonu na pomoč poklical dvojček Albin, ki se je s prijatelji vračal z morja, med potjo pa sta se mu brata Rozman s svojim vozilom "prilepila za rit" in povzročila karambol. Albin je dejal, da ga je objestni voznik nato prehitel, on pa je zapeljal za njim, da bi si zapisal registrsko številko, vendar je padel v zasedo, saj sta mu Rozmanova s svojim avtomobilom prekrižala pot in zagrozila s tepežko.

Albin je Alenu je svetoval, naj prinese palico za bejzbol, vendar je ni našel, zato je s kuhinjskega pulta zagrabil 17-centimetrski nož za rezanje salam, sedel v kombi, pohodil plin in med potjo pobral še očeta. Ko sta prispela, naj bi se ju brata Rozman nemudoma lotila s palicami, koli. "Takoj ko sem izstopil iz avtomobila, sem zagledal enega od bratov Rozman, kako davi očeta," je dejal Albin, ki se je napadalca takoj lotil s hokejsko palico, ki jo je kot ljubitelj hokeja na rolerjih vselej imel v prtljažniku.

Na pretepače streljal z lovsko puško Alen je zanikal, da bi Dejanu na vrat prislonil nož, kot v obtožbi navaja tožilstvo. "Ko je Anže že odšel, je Dejan še naprej nekaj vpil in se vedel agresivno. Zato sem mu z nožem zabrusil, naj gre na kolena, kot to naredijo policisti. Res se je umiril," je pojasnil. Kočanovi so se nato s kraja poskušali odpeljati, ko se je v nastalo situacijo vmešal oče Rozman z lovsko puško znamke Wincheseter.

V preiskavi je povedal, da je streljal, ker je želel zaščititi družino. Bil je prepričan, da imajo napadalci za talca njegovega sina Dejana … V obtožbi sicer piše, da je po tem, ko se mu je v domači kuhinji zgrudil sin Anže, streljal iz maščevanja. Prvi naboj je prestrelil zadnja vrata Albinovega avtomobila, drugi je zadel leva vrata Alenovega kombija, do novega prelivanja krvi pa na srečo ni prišlo. Od kod se je prikazal 60-letnik s puško, brata Kočan nista znala pojasniti. Vsekakor bo več znano v nadaljevanju, za zdaj smo namreč slišali le izpoved bratov Kočan, medtem ko njun oče in Rozmanova še prideta na vrsto.

Zagovornik Kočanov Peter Volgemut je sodišču predložil tudi serijo fotografij, ki naj bi dokazovale, da sta brata Rozman med predrzno vožnjo poškodovala vozilo Albina Kočana, zagovornik Rozmanov, odvetnik Matjaž Markelj, pa je sodišču predlagal izločitev teh dokazov. Kot je dejal Markelj, Albin v preiskavi nezgode ni omenjal, niti je ni prijavil pristojnim organom. Sojenje se nadaljuje decembra.

Ne spreglejte