Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 2. 2014,
13.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Franc Kangler

Četrtek, 27. 2. 2014, 13.08

7 let, 12 mesecev

Franc Kangler mora zaradi vedeževalke v zapor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji mariborski župan Franc Kangler bo moral za sedem mesecev v zapor. Višje sodišče je namreč zavrnilo njegovo pritožbo v primeru Ježovita.

Kangler je bil obsojen skupaj z vedeževalko Karin Ježovito zaradi nezakonite dodelitve občinskega stanovanja. Na sodbo se je pritožil, a ni uspel in višje sodišče je potrdilo sodbo, poroča RTV Slovenija.

Sodnik na prvi stopnji je Karin Ježovito obsodil na pet mesecev pogojne zaporne kazni s poskusno dobo enega leta in 5.000 evrov denarne kazni. Obe sodbi sta zdaj pravnomočni.

Kangler: Sodba je politična Kangler je za TV Slovenija povedal, da s sodbo še ni seznanjen in da ga preseneča. Prepričan je, da je sodba politična. Kljub odstopu z županskega položaja decembra 2012 je obdržal funkcijo državnega svetnika, ki pa se ji bo zdaj očitno moral odpovedati. Kot so povedali v državnem svetu, sodbe Višjega sodišča v Mariboru še niso prejeli. Ko jo bodo prejeli, pa lahko sprožijo uradne postopke.

"V skladu s 63. členom zakona o državnem svetu članu državnega sveta preneha mandat, če je s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev, razen če državni svet sklene, da lahko opravlja funkcijo," so pojasnili. Po prejemu sodbe se mora torej sestati državni svet in odločati o zadevi. Prva redna seja je napovedana čez 14 dni, zato se bodo najverjetneje morali sestati na izredni seji prej.

"Posebej zavrženo ravnanje" Okrajno sodišče v Mariboru je sodbo izreklo maja lani. Sodnik Boštjan Polegek je skoraj v celoti sledil predlogu tožilca Borisa Marčiča in se strinjal s tožilčevo oceno, da gre zaradi dejstva, da je Kangler ravnal koruptivno kot župan, za posebej zavrženo ravnanje.

Nekdanji mariborski župan je skupaj s svojim zagovornikom Markom Bošnjakom takoj po izreku sodbe maja lani napovedal pritožbo, ob tem pa dodal, da gre očitno za politično obsodbo ter da je prvi župan v Evropi, ki je bil obsojen za nekaj, kar je zgolj predlagal.

Fištravca pravnomočna obsodba njegovega predhodnika ne preseneča Mariborskega župana Andreja Fištravca pravnomočnost obsodbe njegovega predhodnika Franca Kanglerja na sedem mesecev zapora ne preseneča. "S tem se nakazuje na razvoj dogodkov pri ostalih zadevah, ki bremenijo Kanglerja in vse ostale, ki so v povezavi z njim za dolgo časa zamajali zaupanje ljudi, ki ga pravosodje postopoma vrača," je ocenil.

"Nikoli osebno nikomur ne privoščim nič slabega. To ni v moji naravi. Vendar pa se mora vsak posameznik zavedati, da je za svoja dejanja odgovoren: doma družini, v službi sodelavcem in nadrejenim, pri opravljanju javne funkcije pa tistim, ki so mu ta mandat podelili," je v odzivu na pravnomočnost Kanglerjeve obsodbe zapisal Fištravec.

Ne spreglejte