Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 1. 2018,
17.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

droge mamila policija

Petek, 26. 1. 2018, 17.00

6 let, 2 meseca

Drog na trgu vse več, cena pa vse nižja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Mamila. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Policija v zadnjih letih opravlja vse več zasegov drog. Še leta 2015 jih je bilo slabih 4.400, lani pa že več kot pet tisoč. Z več ponudbe na slovenskem trgu z mamili pa jim je tudi cena nekoliko upadla. Največji upad cene kriminalisti opažajo pri konoplji.

Vse več je namreč domačih "pridelovalcev", ki z dobavljanjem svojega pridelka znižujejo ceno. In ker je droga zrasla na domačih tleh, je ni treba uvažati, kar tudi vpliva na njeno nižjo ceno, ugotavljajo na policiji. Kot je v petek na novinarski konferenci dejal vodja sektorja za organizirano kriminaliteto na generalni policijski upravi Tomaž Peršolja, policisti vsako leto odkrijejo okoli 70 domačih laboratorijev.

Tako gram konoplje stane le nekaj evrov. Podobno poceni je ekstazi, za eno tableto uporabnik običajno odšteje le pet evrov. Zelo pogosti drogi sta tudi heroin in kokain, gram prvega povprečno stane 30 evrov, s povprečno ceno 60 evrov na gram je najdražji kokain. Kljub višji ceni policisti opažajo, da je uporaba te droge v porastu.

Zadnji večji zaseg se je zgodil v sredo, ko so policisti zasegli več kot 40 kilogramov kokaina in heroina. | Foto: policija.si Zadnji večji zaseg se je zgodil v sredo, ko so policisti zasegli več kot 40 kilogramov kokaina in heroina. Foto: policija.si Največji zaseg kokaina se je zgodil leta 2014, ko so na dveh tovornjakih s sadjem iz Španije pri Sežani zasegli kar 175 kilogramov te droge.

Dve leti pozneje pa se je zgodila ena od najbolj odmevnih pomot v zgodovini Slovenije. V zreško podjetje Swatycomet je namreč z vrečami granulata aluminijevega oksida ponesreči prispelo še pet torb, v katerih je bilo skupno 100 kilogramov kokaina.

Skoraj pol tone heroina pa so leta 2013 policisti zasegli na mejnem prehodu Starod.

Vsak teden ena nova sintetična droga

Vse pogosteje pa policisti zasegajo sintetične droge, amfetamini na slovenskem trgu povprečno stanejo okoli 20 evrov na gram. In  po ugotovitvah Europola ter insititucij, ki se ukvarjajo s problematiko drog, slovenska policija pričakuje, da se bosta zasičenost trga s sintetičnimi drogami in njihova uporaba le še stopnjevali.

Težava je tudi, da nove sintetične droge zaradi enostavnosti njihove priprave in dostopnosti sestavin nastajajo ves čas, kar pomeni, da traja kar nekaj časa, da jih policija najprej opazi, nato pa jih država uvrsti na seznam prepovedanih drog. Po mnenju policije se v EU vsak teden pojavi ena nova psihoaktivna snov.

Heroin k nam prihaja iz Azije, ponavadi po t.i. balkanski tihotapski poti, kokain pa iz Južne Amerike, saj so le tam naravni pogoji za rast koke, rastilne iz katere se izdeluje kokain. | Foto: policija.si Heroin k nam prihaja iz Azije, ponavadi po t.i. balkanski tihotapski poti, kokain pa iz Južne Amerike, saj so le tam naravni pogoji za rast koke, rastilne iz katere se izdeluje kokain. Foto: policija.si V Sloveniji dve vrsti preprodajalskih združb

Na policiji pa ne nazadnje še opažajo, da v naši državi delujeta dve vrsti združb. Ene delujejo samo znotraj državnih meja, druge pa mednarodno in z drogo zalagajo prve. Poleg tega je Slovenija zanimiva tudi za tuje preprodajalce, na primer Avstrije in Italije, saj so nekatere droge pri nas cenejše in tudi tukaj opravljajo svoje "nakupe". Podobno velja tudi za uživalce drog, so še dodali na policiji.


Ulične cene drog:

Vrsta droge Cena na gram/tableto
Heroin 20 do 50 evrov
Kokain 40 do 100 evrov
Ekstazi 5 do 10 evrov
Amfetamin 10 do 30 evrov
Marihuana 4 do 10 evrov

Ne spreglejte