Ponedeljek,
13. 7. 2015,
11.33

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Darko Šarić kokain tihotapljenje zapor

Ponedeljek, 13. 7. 2015, 11.33

5 let, 4 mesece

Balkanskemu kralju kokaina za tihotapljenje skoraj šestih ton kokaina 20 let zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Posebno sodišče v Beogradu je balkanskega kralja kokaina Darka Šarića spoznalo za krivega tihotapljenja 5,7 tone kokaina iz Latinske Amerike v Zahodno Evropo.

Tožilstvo za organizirani kriminal je v sklepni besedi sodišču predlagalo, naj Darka Šarića in preostale obtožence obsodi na maksimalno kazen od 30 do 40 let zapora. Šarić je po drugi strani vztrajal, da ni dokazov, da je on organiziral tihotapljenje kokaina in da so bile obtožbe zmontirane po nalogu prejšnjih oblasti, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kot pa poroča srbski spletni portal Telegraf, je sodišče Šariću dodelilo 20 let zaporne kazni.

Tožilstvo: Obtoženci so vse počeli premišljeno Tožilstvo meni, da za obtožence ni olajševalnih okoliščin, medtem ko je oteževalnih na pretek, saj so vse počeli premišljeno in z namenom pridobitve ogromnih finančnih koristi.

Za priče, ki so sodelovale s tožilstvom, so bile predlagane znatno milejše kazni. Tožilstvo je tako predlagalo, naj Nebojša Joksović ne dobi več kot pol leta zapora, Radan Adamović ne več kot deset mesecev in Draško Vuković ne več kot osem mesecev.

Proces se je začel jeseni leta 2009 Proces, ki je potekal po šestih združenih obtožnicah proti 36 obtoženim, od katerih jih je 14 še vedno na begu, se je začel oktobra 2009 z aretacijo prvih osumljencev in zaplembo okoli dveh ton kokaina v Urugvaju, pozneje pa je bil večkrat razširjen, poroča Tanjug.

Na zatožni klopi beograjskega sodišča je bilo poleg Šarića še devet obtožencev, devet jih je doseglo dogovor s tožilstvom o priznanju krivde, trije pa so dobili status priče sodelavca.

Šarićeve lovke segajo tudi v Slovenijo 43-letni Šarić velja za enega glavnih organizatorjev trgovine z drogo na Balkanu. Slovenski del Šarićevega narkokartela naj bi vodil Dragan Tošić, ki je eden od obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik.

Obtoženi bodo sicer na zatožno klop v Sloveniji vnovič sedli jeseni. Večino obtoženih so v prvem sojenju po izločitvi dela dokazov oprostili trgovanja s kokainom, za zapahe so šli le štirje.

Ko je višje sodišče v Sloveniji razveljavilo sodbo, so na predobravnavnih narokih vsi zanikali krivdo in neuspešno poskušali izpodbijati dokaze. Poleg 13 v prvo oproščenih bodo na ponovljeno sojenje morali še štirje obsojeni, saj bodo vsem sodili za obtožbe o hudodelskem združevanju.