Sreda,
29. 6. 2011,
12.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zoran Thaler

Sreda, 29. 6. 2011, 12.34

8 let

Afera Thaler v Sloveniji še v fazi predkazenskega postopka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pri skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala so pojasnili, da je zadeva v primeru korupcijske afere Zorana Thalerja v fazi predkazenskega postopka.

Da policija Thalerja še ni zaslišala, je potrdil tudi njegov odvetnik Boštjan Penko, medtem ko so na policiji povedali, da celoten postopek vodi vrhovno državno tožilstvo, policija pa skladno z njihovimi usmeritvami izvaja vse postopke. Olaf je primer španskega poslanca že zaključil Penko je še povedal, da so Evropski urad za boj proti goljufiji (Olaf) zaprosili, da bi Thalerjev primer obravnavali hitro in na enak način kot primer španskega poslanca Pabla Zalbea Bidegaina, ki ga je Olaf že zaključil. Penko je še dejal, da potekajo dogovarjanja glede datuma Thalerjevega zaslišanja na sedežu Olafa, s katerim polno sodelujejo in želijo, da se Olafova preiskava opravi in zaključi. Pri Olafu pa so povedali, da pričakujejo, da bodo preiskavo Thalerjevega primera končali do konca tega leta. Dejali so tudi, da sodelujejo z nacionalnimi oblastmi. NPU Thalerja še ni povabil na zaslišanje Glede sodelovanja z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU) je Thalerjev odvetnik pojasnil, da še ni bilo vabila na zaslišanje ali drugega postopka, za katerega bi vedeli. Tožbe proti izdajatelju britanskega časnika Sunday Times, ki jo je napovedal Thaler, pa Penko ni mogel komentirati, saj v tem primeru Thalerja ne zastopa.

Komisija za preprečevanje korupcije je marca letos v primeru Thalerja ugotovila, da je podan sum storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja s področja korupcije in nezakonitega posredovanja. Primer so zato v reševanje odstopili NPU in vrhovnemu državnemu tožilstvu.

Avstrijci že nad svojega poslanca Dnevnik je ob tem poročal, da naj bi se avstrijsko protikorupcijsko državno tožilstvo že intenzivno lotilo primera nekdanjega avstrijskega poslanca evropskega parlamenta Ernsta Strasserja, ki se je tako kot Thaler in še dva evropska poslanca pred skritimi kamerami Sunday Times zapletel v korupcijsko afero.

Avstrijsko tožilstvo naj bi v preiskavi zoper Strasserja že zaslišalo 15 prič in izvedlo več hišnih preiskav v Avstriji, Belgiji in Franciji. Še vedno pa ni povsem jasno, kdaj bo moral nekdanji evropski poslanec iz Avstrije pred sodnika.