Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 10. 2015,
12.36

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kolumna odnosi Tanja Kocman

Petek, 16. 10. 2015, 12.36

8 let, 3 mesece

Pravljica o izjemah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ko sem se razšla z nekdanjim fantom, so mi rekli, da je to zdaj to.

Da bo naslednji zagotovo pravi in da bom zagotovo v roku dveh let že ob potoku drgnila plenice, izbirala dopustniško destinacijo v troje in se nasploh divje zabavala ob ljubezenski sreči, ki je kot strela iz jasnega kar naenkrat, a seveda zelo pričakovano, udarila ob moje vaške duri. Ker se točno to baje konstantno dogaja.

To je bilo pred dvema letoma. In edino, kar občasno drgnem v potoku, so moje samske noge ali pa liter vina.

A se ti hecaš? Nekako se za vsak položaj najde en človek, ki pozna popolni konec te za zdaj še rahlo patetične zgodbe. Saj veste, kaj mislim. Tu gre za tiste scenarije "ko boš najmanj pričakovala", kjer se ženska vsa aseksualna poglablja v navodila za ročno avtopralnico in naenkrat pristopi on. Da, ON. In smo že v sedanjosti, skupaj sta že pet let, končujeta stavke drug drugemu, se veselita drugega otroka, kupujeta vikend na Ribniškem Pohorju in takšnim od ljubezni pozabljenim in zlorabljenim dušam, kot sem jaz, pripovedujeta svojo filmsko zgodbo, ki ji niti kraljica osladne kinematografije Julia Roberts ne bi bila kos.

Seveda te zgodbe niso spolno diskriminatorne. Oh ne, tudi za moške smo že slišali svojstvene pripovedke. Mlad fant, razočaran nad zadnjo zvezo, v kateri je bil prevaran in ponižan, se preseli na naftno ploščad, se zaobljubi celibatu ter prizna nafto kot svojo edino družico. A kakopak, naenkrat pride od šefa hči, vsa voljna in sorodnodušna. In konec je krute srčne ledene dobe, življenje se začne. In ne, to, kar veje po ploščadi, ni burja, to je prhutanje kril milijarde metuljev.

Izjemno Teh izjem je ogromno. In po eni strani tudi dobro, da so, ker nam dajejo upanje, da se da iz določenih položajev rešiti z izhodom in ne samo z belo zastavo. Izjeme nam omogočajo, da čez čas razumemo pravila in jih še zmeraj hočemo zaobiti. Ker srce želi toliko vsega, a najpogosteje ravno tisto, kar ve, da mu ni na voljo.

In zato cenim te izjemne zgodbe. Ker mi dajejo občutek, da je vse mogoče, da nismo samo roboti, ki se držimo korakov, ki nam jih je začrtala družba. Dajo nam vedeti, da smo ljudje, ki se čustveno preselimo in se najdemo drugje. In da občasno za tem tudi stojimo. Ali pa prav zaradi tega.

Z roko pod odejo Najboljši stranski učinek vseh teh izjem je zagotovo sanjarjenje. Pred spanjem, med čakanjem pri ginekologu ali ob dolgočasnem pogovoru. Ker tudi če sta glavni lik tvojih fantazij Robbie Williams ali pa Bojan Emeršič, se sam sebi ob poznavanju vseh teh zgodbic ne zdiš tak idiot. In tako se med dotikanjem sebe ne udariš po roki v jezi, ker slačiš nedosegljive. Ne nazadnje, nekje (morda res samo v paralelnem vesolju) bi lahko njuna izjema bila prav ti.

Iz filma v realnost A ob teh delno znanstvenofantastičnih zgodbah, ko se ti zdi verjetneje, da te bo sredi lulanja doma obiskal sam Spock, se pa najdejo še takšni, ki te podžgejo pri povsem brezumnih odnosih. Ko se recimo zaljubiš v oddanega človeka. In seveda ena prijateljica pozna eno, ki pozna eno, od katere sestra je poročena s tipom, ki je imel mačeho in ta je nekoč bila v točno takšnem položaju kot si zdaj ti. In, ustreli me v koleno, tip je seveda pustil ženo in se odločil za novo, tokrat pravo ljubezen.

Če se je zgodilo njej, se lahko tudi tebi. Si rečeš. Listi letijo s koledarja, ti pa se še vedno dobivaš s tem oddanim moškim po slovenskih prostorčkih za "hopa cupa" in ob hladnih dnevih tvegaš vnetje mehurja. In čakaš. Dokler v domu upokojencev ne ugotoviš, da je ta ženska … izjema. In da je v nizu pravil ta žal lahko samo ena.

In čigava izjema si ti? Res sem iskreno vesela za vse, ki ste, ko ste najmanj pričakovali, si sploh niste želeli in ste že hoteli na Bolhi prodati svoje genitalije, spoznali sanjskega spremljevalca. In tudi za tiste, v katere se je zaljubil človek v zvezi in pokazal vsaj tri pare jajc s tem, ko se je pogumno zalučal v nov odnos in končal starega. Noro. Same krasne zgodbe za vnuke in zaposlene na pošti. A naj te štorije sveta ne spremenijo v čakalnico, kjer bomo vsi hoteli samo biti izjema, medtem pa bomo za zabavo in brez čustev slačili pravila.

Ne spreglejte