TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 8. 2011,
12.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jeff Bridges

Petek, 19. 8. 2011, 12.46

8 let

Jeff Bridges – prvi oskar pri 60. letih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Jeff Bridges je bil eden od najmlajših nominirancev za oskarja, lani pa je postal eden od najstarejših, ki so dobili prvega oskarja. V Videoteki na SiOL-TV si oglejte njegov film Pravi pogum!

V vesternu bratov >Coen šerifa Roosterja Cogburna (Jeff Bridges), ki je prava legenda na divjem zahodu, najame 14-letna Mattie Ross (Hailee Steinfeld), da bi izsledila očetovega morilca Toma Chaneyja (Josh Brolin). Pravi pogum je predelava vesterna Pogum (The Grit) iz leta 1969, v katerem je v glavni vlogi nastopil John Wayne, ki je za vlogo moža postave, ki se poda na indijansko območje na lov za morilcem, dobil oskarja. V izvirni različici je deklico upodobila Kim Darby, morilca Jeff Corey, v filmu pa sta v vlogi gangsterjev nastopila še Robert Duvall in Dennis Hopper. Film je posnet po knjižni predlogi Charlesa Portisa, dogaja pa se leta 1872 v Arkansasu.

Težkokategornik v igranju karakternih vlog

Jeff Bridges je znan kot težkokategornik v igranju karakternih vlog, ki pa so ga člani Akademije za filmsko umetnost šele lani, pri njegovih 60. letih, okronali s prvim oskarjem. Bridges je tudi nadarjen glasbenik, kmalu bo izdal že svoj drugi album z naslovom Jeff Bridges, leta 2000 je izdal album Be Here Soon. Je tudi fotograf, občasni vinogradnik in pripovedovalec.

Prva vloga - prva nominacija za oskarja

Rodil se je leta 1949 v družino estradnikov, njegov starejši brat Beau Bridges je tudi igralec. Ker je bil njun oče televizijski voditelj, sta se kmalu začela pojavljati pred kamerami. Njegova prva vloga je bila leta 1971 v filmu The Last Picture Show. Tako je pri 22. letih postal eden od najmlajših igralcev, ki so bili nominirani za oskarja. Pri 60. letih pa je postal eden od najstarejših igralcev, ki so dobili prvega oskarja. Za Noro srce je poleg oskarja dobil tudi zlati globus in nagrado ameriškega igralskega združenja.

Ena od njegovih najbolj prepoznavnih vlog je bila vloga progamerja videoigric Kevina Flynna v kultni znanstveni fantastiki Tron leta 1982, ki jo je leta 2010 ponovil v filmu Tron: Zapuščina. Zelo dobro so ocenili njegovo vlogo v filmu Against All Odds in Jagged Edge. Za vlogo v filmu Brez strahu pa med kritiki velja, da je njegova najboljša.

Bridges je od leta 1977 poročen s Susan Geston. Spoznala sta se na snemanju filma Rancho Deluxe, ko je Gestonova na ranču, kjer so snemali, delala kot gospodinja. Imata tri hčere – Isabelle Annie (1981), Jessica Lily "Jessie" (1983) in Hayley Roselouise (1985). Letos marca je postal dedek, ko je Isabelle rodila hčerko Grace.

Ne spreglejte