TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 10. 2011,
14.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jack Black

Sreda, 5. 10. 2011, 14.39

8 let

Jack Black: "Sem najbolj povprečen tip na svetu"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jack Black se je z vlogami nerodnih, domišljavih izobčencev specializiral za komedije. V videoteki na SiOL TV si oglejte njegov film Tenacious D in usoda rocka!

Jack Black se je rodil leta 1969 v Kaliforniji, njegov oče in mama pa sta inženirja za satelite. Med študijem na kalifornijski univerzi je sodeloval v igralski skupini Tima Robbinsa, kar ga je pripeljalo tudi do prve filmske vloge. Debitiral je namreč s komedijo Bob Roberts v režiji Tima Robbinsa leta 1992. V tem filmu je bil sicer samo glas v ozadju, pa vendar je s pojavljanjem v Dosjejih X (1993), z vlogo v filmu Zvestoba do groba (2000) in z igranjem v rock-folk komični skupini Tenacious D postal nenehno razvijajoč se kultni igralec.

Skozi devetdeseta leta mu je uspevalo počasi graditi kariero z manjšimi vlogami v velikih uspešnicah. Njegovi talenti so najbolj zažareli v neodvisnih produkcijah. Vloga v filmu Jezusov sin je zakoličila njegov ugled komedijantskega velikana.

Najbolj je zaslovel leta 2000 s filmom Zvestoba do groba. Z vlogo pretencioznega prodajalca plošč je pokazal ves svoj brutalen smisel za humor. Film je bil uspešen pri kritikih in gledalcih. Svojo prepoznavnost je dobro unovčil že naslednje leto, ko je z Gwyneth Paltrow zaigral v romantični komediji Ljubezen je slepa (Shallow Hal, 2001). Film je dobil mešane odzive.

Sledil je film Orange County (2002), še ena visokoproračunska komedija, v kateri igra "zabušanta". Čeprav je bil zaradi svojega dela vedno močno izpostavljen, so se njegovi filmi običajno oddaljevali od tistih, ki so mu zagotavljali kultni ugled.

Njegova filmska drža je dokaj značilna – rad igra nerodne, domišljave, pa vendar notranje samokritične izobčence, njegova specialiteta pa so komedije. Za film Šola rocka je bil leta 2003 nominiran za zlati globus, za isti film pa je dobil MTV-jevo filmsko nagrado.

Glede na Jackove hobije je videti, kot da je Jack Black bolj zgleden državljan kot divji "žurer". Zelo rad bere, meditira in se sprehaja. "Rad imam travo. Ampak ne pred predstavami in ne s tujci," je povedal, verjetno pa ni mislil na travnate površine svojega posestva v kanjonu Beachwood.

Zadnje čase si celo popolni tujci domišljajo, da ga poznajo. "Nekateri igralci so radi slavni in prepoznavni, jaz pa nočem izgubiti svoje zasebnosti," je za Movie Crazed povedal igralec.

Jack Black je tudi pevec rock-folk komičnega tandema Tenacious D, ki ga sestavlja tudi Kyle Gass. Prvi album sta izdala jeseni leta 2001. Novembra leta 2006 je duet predstavil film Tenacious D in usoda rocka, ki sta mu sledila dokumentarna filma The Making of The Pick of Destiny in D Tour: A Tenacious Documentary.

Od leta 2006 je poročen z igralko Tanyo Haden, s katero ima dva sinova – Samuela Jasona Blacka (2006) in Thomasa Davida Blacka (2008).

Ne spreglejte