SiolNET. Dom Vrt in okolica
0,39

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Zvončki lahko dosegajo vrtoglave cene #video

0,39

termometer

Trobentice, zvončki, kronice, spomladanski žafran in telohi, seveda. Vse te pa lahko podrobneje spoznate na Festivalu zvončkov, kjer izveste tudi, kako zvončke posaditi na domačem vrtu.

 

Zvončki so pogoste pomladanske rože, a kakšni vse rastejo pri nas? Po odgovor smo se odpravili v Botanični vrt Univerze v Ljubljani. Predstavil nam jih je botanik dr. Jože Bavcon, ki je o zvončkih napisal vso knjigo.

Za vse ljubitelje zvončkov pa še informacija. Tukaj bo pestro tudi ob koncu tedna, saj so pripravili razstavo zvončkov, številna predavanja, otroške delavnice in vodene oglede, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV.

Sicer pa zvončki niso vedno tako dosegljivi, kot bi zdelo. Dosegajo lahko vrtoglave cene, največji navdušenci pa so Britanci in Skandinavci. Vas zanima cena?

Tako v Veliki Britaniji kot v Evropi obstaja veliko ekstremnih zbiralcev, ki so obsedeni z zbiranjem zvončkov. Hočejo sorto, želijo si rastlino, zato jim je vseeno za ceno, pripravljeni so plačati veliko denarja.

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • logistika / 04.03.2018. ob 00:26 +1 0

  Zvončki so v naravi zaščiteni in so na seznamu zavarovanih vrst v Sloveniji – Uredba o zavarovanih prosto živečih rastlinskih vrstah - 2004, ščiti pa jih tudi CITES (Konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami), ki prepoveduje nabiranje v naravi. Naša uredba za navadni mali zvonček prepoveduje nabiranje podzemnih delov in semen rastlin.

  +1 0
 • Luksy82 / 03.03.2018. ob 23:09 0 0

  Js jih mam zastonj na travi. Kero tele pa placuje za zvoncke?

  0 0
 • Mira / 04.03.2018. ob 08:35 0 0

  Pred nekaj leti sem kupila zavitek čebulic zvončkov preko holandske firma Bakker za par evrov, zdaj so se že prcej razmnožili. Nimajo pa jih več v ponudbi, zanimivo. Res pa je, da hočejo predvsem Angleži posebne vrste zvončkov, z večjimi cvetovi in drugimi posebnostmi.

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin