Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2013,
14.23

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

regrat pomlad nasvet čaj solata

Petek, 8. 3. 2013, 14.23

5 let, 1 mesec

Regrat proti spomladanski utrujenosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Marca se začenja sezona nabiranja okusnih regratovih listov, ki jih lahko postrežemo surove kot solato ali pa iz njih skuhamo zdravilen čaj.

Sneg počasi kopni, zemlja se suši, trava pa dobiva barvo in na njej se že pojavljajo listi regrata. Mlade zelene liste nabiramo od marca pa vse do maja. Največjo korist bomo imeli od listov, če jih bomo nabirali zgodaj spomladi, ko je v njih tudi najmanj grenčice.

Idej za uporabo verjetno ne manjka nikomur. Največkrat regrat pristane v solati, saj ga je škoda prekuhati, da ne uničimo njegove učinkovine. Regrat lahko mešamo s katerokoli zelenjavo, dodamo še različna semena, in okusna, zdrava spomladanska solata je tukaj.

Regratova solata je italijanska iznajdba

Kot solato so ga menda prvi začeli uporabljati Italijani v 17. stoletju. Po napoleonskih vojnah, ki so za sabo pustile opustošeno Evropo, se je njegova uporaba razširila po vseh kuhinjah.

Regrat spada v družino nebinovk (Asteraceae) in je najbolj razširjen ter zdravilen plevel. Za zdravljenje služi celotna rastlina. Nadzemni del rastline in korenino nabiramo pred cvetenjem, cvetne koške pa v času cvetenja.

Zdravilni učinki

Najbolj zdravilni del je korenina, ki jo izkopljemo pred cvetenjem ali v jeseni. Pri tem moramo biti previdni, da je ne ranimo, ker lahko odteče mlečni sok, izguba tega pa zmanjša zdravilni učinek.

Regratove učinkovine delujejo čistilno na celotno telo. Je odličen diuretik, saj pospešuje izločanje seča, spodbuja delovanje jeter, pomaga pri sladkorni bolezni, celulitu, kožnih boleznih, protinu in revmi.

regrat | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Regrat okrepi imunski sistem, izboljša kožna stanja, kot so ekcem in lišaji, pomlaja in obnavlja celice ter olajšuje težave zaradi sladkorne bolezni.

Dobro ga je uživati pri endometriozi in cikličnih bolečinah v dojkah, saj pomaga odstranjevati odvečni estrogen iz telesa.

Poleg solate, ki jo lahko pripravite na številne načine, predvsem v spomladanskem času, vam spodaj prilagamo dve možnosti za uporabo regata tudi med letom.

Regratov čaj

Za regratov čaj uporabljamo mešanico posušenih listov, cvetove in drobno zrezane korenine. Za eno skodelico potrebujemo od 1 do 2 čajni žlički mešanice v prelivu, na dan pa je priporočljivo zaužiti od 2 do 3. Mlačnemu čaju lahko namesto sladkorja dodamo med, tako še povečamo zdravilni učinek. Rastlino vedno sušimo le v senci in se je kar najmanj dotikamo z rokami. Za obračanje uporabljamo primerno orodje.

Sirup iz regratovih cvetov

Iz regratovih cvetov pripravljamo sirup. Vzamemo 200 g cvetov in jih prelijemo z vročo vodo ter kuhamo nekaj minut. Nato precedimo in vročemu čaju primešamo 1,5 kg rjavega sladkorja ter sok dveh limon. To kuhamo toliko časa, da se zgosti. Vročo tekočino nalijemo v kozarce, jih zapremo in ohladimo. Tako pripravljen sirup pomaga poti utrujenosti, slabemu teku in čisti kri.

Pri nabiranju regrata bodite previdni, saj ga ne smemo nabirati kjerkoli. Izogibajmo se njiv, ki so jih pred kratkim pognojili z naravnimi ali umetnimi gnojili. Raje ga nabirajmo na travnikih in jasah, kjer v bližini ni obdelovalnih površin. In pred uživanjem ga seveda zelo dobro operimo!
Ne spreglejte