Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 10. 2018,
10.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

dom Vrt Vrt Zelenica trava oskrba

Četrtek, 25. 10. 2018, 10.00

2 meseca, 1 teden

Oskrba zelenice v jesenskih mesecih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
zelenica jeseni | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Vaša zelenica je po dolgi poletni sezoni že pošteno izmučena, zato bo v prihodnjih nekaj tednih izjemno pomembna njena oskrba, da bi jo ojačali in pripravili na prihajajočo zimo.

čebulnice
Trendi Oktobra že lahko sadite čebulnice, ki bodo cvetele spomladi

Lepa zelena trava lahko ponudi prelep kontrast pri pisanih barvah odpadlih listov iz bližnjih dreves, cvetlic in grmičevja. Vaše dvorišče in vrt lahko še naprej izgledata čudovito tudi ob nižjih temperaturah.

S pravilno oskrbo zelenice ne boste poskrbeli samo za njeno trenutno zdravje, ampak boste imeli v prihodnji spomladanski sezoni tudi manj dela z njo.

Zaradi povečanega deževja ni več rednega zalivanja

Trata je bila zaradi visokih temperatur v zadnjem obdobju pošteno dehidrirana, zato jo je bilo treba redno zalivati. Jeseni to ni več toliko potrebno, ker pogosteje dežuje.

zalivanje trave | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Svetujemo vam, da zelenico zalivate tudi sami, še posebej če bo daljše obdobje brez dežja, a količino zmanjšate in ne prenehajte zalivati nenadoma. Čez jesen in zimo vzdržujte minimalno zalivanje, recimo enkrat tedensko v manjši količini, da bo zelenica konstantno vlažna.

Košnjo nadaljujte

Travo bo treba še naprej kositi in to počnite takrat, ko se dvigne jutranja rosa z nje in se trava posuši. Čeprav se bo to opravilo v prihodnjih nekaj tednih nekoliko zmanjšalo, je vseeno priporočljivo, da travo vsaj enkrat na mesec pokosite, da jo ojačate. V jesenskih dneh kosite v višini 2,5 centimetra.

košnja trave | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ne pozabite na pravilo, da vsakič kosite po drugačnem vzorcu, da bi se izognili nastanku travnatih kupčkov. Vsakič znova kosite v nasprotni smeri od zadnjič. S kosilnico enkrat pojdite vodoravno, drugič horizontalno, ker boste s tem poskrbeli, da bo trava rasla pokončno.

Jeseni lahko še dosejete slabo zelenico, naredite aeracijo

Temperature v jesenskem času dovoljujejo dosejevanje zelenice, če je ta res slaba in ima okoli sebe veliko mrtvih delov. Zemlja je namreč še vedno primerno topla, da lahko semena vzklijejo. Semena enakomerno trosite po površini trave, da bi se izognili pregostim ali preredkim predelom.

Po sejanju lahko opravite tudi postopek aeracije, da bi izboljšali sestavo zemlje, ki gostuje vašo zelenico. Z vilami ali za to primernimi napravami enakomerno "popikajte" zemljo po celi površini zelenice. S tem boste povečali pritok kisika in drugih hranilnih snovi, potrebnih za obnovo zemlje po dolgi poletni sezoni.

sejanje zelenice | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Uporaba gnojil ni več potrebna

V naslednjih mesecih ne bo treba več gnojiti trave, saj se mora ta spočiti do spomladi. Pognojite lahko kvečjemu dele, na katere ste ponovno zasadili novo travo, pa še to lahko naredite v zelo majhni količini.

Prav tako ne uporabljajte mulča. Čeprav ima odpadlo jesensko listje veliko pozitivnih lastnosti, ki lahko zelo pomagajo pri boljši rasti vrtnin na vrtu, listje z zelenice raje pogrebite oziroma ga umaknite.

Pri listju gre namreč za debelo prekrivno plast, ki blokira sonce, vaša zelenica pa tudi jeseni potrebuje sonce za rast, prav tako lahko s prekrivanjem z listjem nehote pripomorete k razvoju različnih bolezni zelenice. Ne pozabite, vaša trava kljub počasnejši rasti ni mrtva, ampak se regenerira.

alternativna rešitev za vrtno uto
Trendi Alternativne rešitve namesto vrtnih ut
Ne spreglejte