Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 11. 2016,
8.30

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Adriaplin

Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial ogrevanje zemeljski plin Adriaplin

Sreda, 16. 11. 2016, 8.30

2 meseca, 1 teden

Kam vam uhaja vsa toplota?

Vsebino omogoča Adriaplin

Foto: Thinkstock

Zima, mraz, otrok | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ste prepričani, da ne spadate med tiste, ki z ogrevanjem poskrbijo tudi za toploto na vaši ulici? Kam vam uhaja vaše ogrevanje in zakaj še vedno mečete toliko denarja skozi okna?

Toplota, ki bi morala učinkovito krožiti po vašem stanovanju, uhaja iz treh glavnih kanalov: strehe, oken in fasade. Ste prepričani, da ste na tej ravni uredili vse, kar je potrebno za udobno zimo?

Predstavljamo vam štiri ključne dejavnike, ki bodo močno vplivali na končno ceno vašega ogrevanja.

#1 Streha: koliko izolacije prenese?

Streha, gradnja | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Preverite stanje vaše kritine in se posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo svetoval, ali je potrebna sanacija.

Dobra streha bo namreč izboljšala kakovost bivanja v vašem domu, tako da bo preprečila vdor vlage in ustavila toplotne izgube. Z novo strešno konstrukcijo bo vaš dom suh in topel.

 

Ali ste vedeli, da vam pozimi kar tretjina toplote lahko uide skozi streho?

Nepohodno podstrešje: če ne boste hodili po podstrešju, potem bo dovolj, če boste na tla položili  od 20 do 25 centimetrov negorljive izolacije.

Delno pohodno podstrešje: priporočamo, da na tla namestite izolacijo, ki je pohodna in odporna proti pritiskom oziroma občasni hoji. Pri malo bolj pogosti hoji po podstrešju priporočamo, da izolacijo zalijete s plavajočim estrihom.

Bivalno podstrešje: če si boste mansardo uredili v bivalni prostor, potem poskrbite za malo boljšo izolacijo strehe.

#2 Okna – več kot le ogledalo vaše hiše

Tudi stara okna lahko močno otežijo vaše bivalno okolje, saj so imajo velike energijske izgube.

Kaj morate vedeti pred nakupom novih oken?

Material: pri obnovi stanovanjskih prostorov strokovnjaki še vedno priporočajo PVC ali lesena okna, saj zagotavljajo manjše toplotne izgube.

Toplotna prevodnost: parameter, ki določa dobro toplotno prehodnost je 1,00 W/m2K. Ta koeficient določa, koliko energije izgubljamo na kvadratni meter površine okna. Če razmišljate o pasivni hiši, morate ta koeficient prepoloviti.

Dvo- ali troslojna okna? Kakovostna dvoslojna okna bodo ob dobri izolaciji fasade popolnoma zadovoljila vaše potrebe bo energijski učinkovitosti doma.

Družina | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

#3 Izolacija fasade: tudi do 30 odstotkov večji izkoristek

Prvo pravilo pri izbiri izolacije je: vsak centimeter se lahko pozna! Debelejša bo vaša izolacija, bolj vam bo toplo in nižji bodo vaši stroški za ogrevanje.

Najbolj pogosta izbira materiala za izolacijo je stiropor, ki je izredno trpežen in poceni.  

Strokovnjaki svetujejo, da bi izbirali izolacijo z debelino najmanj 12 centimetrov, če bi pa želeli pridobiti nepovratna sredstva eko sklada, pa morate svoj dom obleči v 18 centimetrov debelo izolacijo.

#4 Ogrevajte se z zemeljskim plinom

Poskrbite za popolno udobje in izberite ogrevanje z zemeljskim plinom. Adriaplin vam omogoča popolno storitev po vaši meri s prilagojenimi paketi, ki popolnoma ustrezajo vašim potrebam.

Izbirate lahko med štirimi različnimi paketi, ki vam omogočajo stalen nadzor nad porabo in stroški kar prek spleta in so na voljo brez vezave.

Preprosto asistenca

Paket je namenjen vsem, ki želijo pomoč pri nujnih popravilih v svojem domu in kritje stroškov nujnih popravil.

Paket je združljiv z različnimi dodatnimi storitvami, ki jih nudi Adriaplin. Do 30.11.2016 vam Adriaplin prav na ta paket ponuja posebne ugodnosti, ki jih morate izkoristiti.

Preprosto po spletu

Paket je namenjen vsem, ki želite imeti popoln pregled nad porabo in vam elektronsko poslovanje ni tuje.

S paketom si zagotovite pregleden račun v elektronski obliki. Paket je združljiv z različnimi dodatnimi storitvami, ki jih nudi podjetje Adriaplin in je na voljo brez vezave.

Par, ljubezen, dom | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Preprosto enakomeren  

S paketom Preprosto enakomeren si zagotovite preprosto porazdelitev stroškov porabe zemeljskega plina skozi vse leto.

Mesečni strošek vam bodo izračunali na podlagi vašega letnega povprečja porabe.

Paket je namenjen vsem, ki si želite stroške porabe zemeljskega plina porazdeliti čez vse leto in se s tem izogniti višjim stroškom v hladnih mesecih. Paket je na voljo brez vezave in je združljiv z različnimi dodatnimi storitvami, ki jih nudi podjetje.

Preprosto enostaven

S paketom Preprosto enostaven si zagotovite udobno in preprosto uporabo zemeljskega plina. Paket je namenjen vsem, ki želite prejemanje enostavnega računa v tiskani obliki.

Paket je na voljo brez vezave in je združljiv z različnimi dodatnimi storitvami, ki jih nudi Adriaplin.

 

Ne spreglejte