Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 6. 2016,
8.38

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Velux

Foto: promocijsko gradivo

Natisni članek

mansarda obnova okna advertorial Velux

Ponedeljek, 13. 6. 2016, 8.38

2 meseca, 2 tedna

Kako do sanjske mansarde

Vsebino omogoča Velux

Foto: promocijsko gradivo

Ko razmišljate o obnovi mansarde, morate imeti v mislih predvsem dvoje: zrakotesnost in svetlobo. Za brezskrbno bivanje v novem stanovanju je ključnega pomena predvsem izbor materialov. Malo več pozornosti morate nameniti predvsem zasnovi nove mansarde.

Preden boste razmišljali o interjerju in o slogu, ki ga bo imel vaš novi dom, morate najprej načrtovati osnovo, torej ogrodje stanovanja.

Sodobna gradnja je prinesla kar nekaj sprememb in novosti tako na področju izdelkov kot tudi pri njihovem načinu vgradnje in uporabe. Poznavanje vseh možnosti, ki jih imate na voljo pri končni izvedbi obnove, vam bo omogočilo rezultat, ki bo poskrbel za udobno bivanje.

Bo stanovanje dihalo?

Velux | Foto:

Po obnovi bo vaše stanovanje precej zrakotesno, kar je odlično z vidika učinkovite rabe energije. Hkrati to pomeni, da boste morali že vnaprej razmišljati o optimalnem načinu zračenja prostorov in posledično o vpeljevanju novih rutin, ki strogo določajo redna prezračevanja. Če ne boste dosledni, se vam bo zgodilo, da boste živeli v vlažnih in nezdravih prostorih.

Če imate v stanovanju ozke hodnike in majhne prostore, boste morali prezračevati nekajkrat na dan.

Mansarde potrebujejo inovativnost

 | Foto:

Ker je pri marsikateri mansardi prezračevanje zaradi lege okna oteženo, predlagamo, da ob obnovi razmislite o izbiri naprednih oken, ki jih boste lahko upravljali na daljavo.

Običajno so v upravljalni tablici tudi že programi za zračenje, kar pomeni, da lahko določite časovno odpiranje in zapiranje okna. Program bo sam poskrbel za redno prezračevanje, vaše bivanje pa bo tako brezskrbno in nedvomno brez težav z vlago.

 

Ali ste vedeli, da povprečna družina pri kuhanju, prhanju in čiščenju v prostor odda deset litrov vlage na dan?

Strešna okna so opremljena tudi z loputo za zračenja, ki omogoča zračenje prostora pri vodotesno zaprtem oknu. 

Spustite v stanovanje dovolj svetlobe

Ena glavnih napak, ki jo lahko naredimo pri zasnovi nove hiše, je zmanjšanje okenskih odprtin. Danes je to pogosta praksa predvsem s ciljem, da bi povečali energijsko učinkovitost doma, vendar boste na ta način uničili bivalne razmere v notranjosti. Pri prenovah, kjer je nemogoče obstoječi objekt zasukati, je treba skrbno premisliti, kako razporediti prostore in tudi okenske odprtine. Pomembno je, da imate v vseh prostorih dovolj naravne svetlobe.

Preverite nekaj naših predlogov za svetlo in zračno mansardo:

Velux | Foto:

Velux | Foto:

Velux | Foto:

Velux | Foto:

Velux | Foto:

Velux | Foto:

Po slovenskih minimalnih tehničnih predpisih naj bi bilo v prostoru 20 odstotkov okenskih odprtin glede na tloris prostora. Prostor, ki meri devet kvadratnih metrov, bi moral imeti vsaj 1,8 kvadratnega metra okenskih odprtin. Ne pozabite, da se pri dobrih bivalnih razmerah sposobnost za učenje poveča tudi do 15 odstotkov.

Ne spreglejte