Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
23. 9. 2019,
18.04

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,52

2

Natisni članek

Google Play aplikacije pametni telefon Android Google zlonamerni programi kibernetska varnost

Ponedeljek, 23. 9. 2019, 18.04

4 leta, 6 mesecev

Več kot pol milijarde uporabnikov androidov ima razloge za skrb

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,52

2

Google Play | Kljub pozornemu pregledovanju se v aplikacijsko tržnico Google Play občasno prebije tudi kakšen zlonamerni program. | Foto Reuters

Kljub pozornemu pregledovanju se v aplikacijsko tržnico Google Play občasno prebije tudi kakšen zlonamerni program.

Foto: Reuters

Ni prvič (niti zadnjič), da so se mimo sistema nadzora trgovine z aplikacijami Google Play izmuznile aplikacije, ki v sebi skrivajo zlonamerno kodo. Katere so nove, ki so jih odkrili?

Čeprav ima uradna trgovina z aplikacijami za mobilne naprave z Googlovim operacijskim sistemom Android razmeroma strog sistem nadzora kakovosti, se v poplavi različnih aplikacij razvijalcev z vsega sveta (kar lahko še pomnožimo s plazom nenehnih nadgradenj že sprejetih aplikacij) med objavljene poleg legitimnih včasih uspe uvrstiti tudi tistim, ki skrivajo več, kot od njih uporabniki pričakujejo.

Ni redkost, da takšni trojanci ostanejo neodkriti dalj časa, kar le še poveča število nič hudega slutečih uporabnikov, ki jih prenesejo na svoje naprave.

Aplikacije, Google Play
Novice Razkrivamo: spornih aplikacij ni več, a zgodilo se je še nekaj drugega

Vsiljivi oglasi so zgolj začetek

Tako je tudi z novo pošiljko odkritih potuhnjencev, ki so svojo pot že našli do več kot pol milijarde uporabnikov po vsem svetu.

Če imate katero od teh šestih aplikacij - štiri so glede na oglase namenjene ustvarjanju navideznih zasebnih omrežij, dve pa selfijem -, jih nemudoma odstranite.

Na novo odkrite aplikacije z zlonamerno kodo, ki so bile na voljo v tržnici Google Play: CM Security Applock AntiVirus, Free VPN Master, HotSpotVPN, Secure VPN, Funny Sweet Beauty Selfie Camera in Sun Pro Beauty Camera.

Vse po vrsti vsebujejo škodljive oglaševalske programe, nekatere pa tudi zahtevajo sistemska dovoljenja (samodejno snemanje zvoka, samodejni zagon drugih aplikacij ipd.), s katerimi je žrtvam mogoče povzročiti še večjo škodo.

zlonamerne aplikacije
Novice Obljubljale so lepši videz na fotografijah, v resnici pa so kradle podatke in še kako drugače nagajale

Lov mačke z mišjo

To odkritje postavlja Google pod še večji plaz kritik glede zanesljivosti njihove uradne programske tržnice, katere poglavitni namen je ravno varovanje uporabnikov pred nevarnimi in zlonamernimi aplikacijami.

Google se sicer brani, da je njihovo odkrivanje ter odstranjevanje zlonamernih vsebin in razvijalcev vse hitrejše in učinkovitejše. Pravijo, da so v lanskem letu povečali delež zavrnjenih aplikacij glede na leto prej za več kot 55 odstotkov, za več kot 66 odstotkov se je v istem obdobju povečal delež začasno odstranjenih aplikacij.

A nepridipravom se očitno še vedno kdaj pa kdaj posreči.

Google Play
Novice Google Sloveniji odprl pomembna vrata, a z grenkim priokusom

Zlorablja tudi, ko nosilni program ni odprt

Večina pred kratkim odkritih grešnikov prihaja iz Kitajske, pri čemer imata dve aplikaciji skoraj identično kodo, čeprav se oglašujeta z različnima imenoma. Vse ustvarjajo nezakonite in predvsem nadležne oglase, nekatere tudi celozaslonske, in s tem ogromno neupravičenega prihodka.

Google Play
Novice Androidne aplikacije brez politike zasebnosti bodo odstranili iz trgovine Google Play

Ena od teh aplikacij je napisana tako zahrbtno, da seje svoje nadležne (in roparske) oglase tudi, če je žrtev sploh ne požene.

Previdnost ni nikoli odveč, svetujejo strokovnjaki računalniške varnosti, ki pravijo, da tako kot v življenju nasploh tudi pri aplikacijah velja rek: če je kaj videti preveč dobro, da bi bilo resnično, najbrž ni resnično.

Ne spreglejte