SiolNET. Digisvet Novice
0,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Razkrili še eno skrivnost avstralskih gozdov

Razlog več, zakaj so za koale drevesa zelo pomembna

0,64

termometer

koala
Za koale so drevesa vir hrane in varnosti - avstralski raziskovalci so odkrili, da jim pomenijo še več. Foto: Reuters

Do zdaj smo verjeli, da koale vso vodo, ki jo potrebujejo, dobivajo iz tekočin v svežih evkaliptusovih listih. Avstralski znanstveniki iz univerze v Sydneyju pa so odkrili do zdaj neznan, vendarle reden način, kako koale poskrbijo za vodo, ki jo mi za svoje potrebe preprosto spijemo.

Koale dnevno pojejo več kot pol kilograma svežih evkaliptusovih listov, s tem pa zagotovijo 75 odstotkov svojih potreb po vodi. Kako si pa zagotovijo preostalo vodo?

Novice Tragično življenje avstralskih medvedkov

Opazovanje koal je nekoliko zahtevnejše tudi zato, ker so dejavne večinoma ponoči, zato deli njihovega vedenja ostajajo našim očem težje dostopni.

Iz dreves bodo sestopili samo v izrednih okoliščinah

Ob posnetkih hudih avstralskih gozdnih požarov smo lahko videli tudi posnetke koal, ki ob izgubi svojih dreves iščejo tudi vodne vire. Takšno vedenje je zelo neobičajno, saj se v normalnih okoliščinah koale ne bi odločile za takšen način preskrbe z vodo. Dolgotrajne suše so še en dejavnik, ki je za koale zelo stresen in močno povečuje njihovo smrtnost.

koala Novice Avstralski požari pospešili izumiranje koal

Raziskovalci univerze v Sydneyju so na podlagi desetletnega opazovanja v vseh letnih časih ugotovili doslej še neznan košček njihovega vedenja – svoje potrebe po vodi redno izpolnjujejo tako, da poližejo vodo, ki ob deževnem vremenu teče navzdol po gladkih drevesih.

Življenje med drevesi

Drevesa so tudi sicer ključnega pomena za koale, saj tam najdejo svojo hrano, zavetišče in počivališče, zato je ohranitev gozdov nujna za preživetje te živalske vrste. Za lažje življenje v avstralskih gozdovih in delovanje tudi pri omejenih vodnih virih med drevesi imajo koale posebne prilagoditve tako v dihalnem kot tudi urinarnem sistemu.

432432432 Novice Ljubek prizor: žejna koala ustavila avstralske kolesarje #video

Več o rezultatih svoje študije, za katere so prepričani, da bodo pomagali pri prizadevanjih za ohranitev te karizmatične živalske vrste, so avstralski raziskovalci poročali v reviji Ethology.

koala Novice Avstralija uvedla ukrepe za zaščito vse bolj ogroženih koal

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin