SiolNET. Digisvet Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poštena nagrada za dobronamerno opozorilo

3

termometer

Letalska družba United Airlines je hekerja, ki sta opozorila na pomanjkljivosti njene spletne strani, nagradila z nagradnimi miljami, ki zadoščajo za lepo število brezplačnih poletov.

Milijon nagradnih milj – toliko je prejel vsak od dveh hekerjev, ki sta ameriško družbo opozorila na varnostno pomanjkljivost njene spletne strani. To je najvišja mogoča nagrada v programu, s katerim ta družba nagrajuje vse hekerje, ki odkrite računalniške pomanjkljivosti njenih računalniških sistemov zasebno sporočijo družbi, namesto da bi jih kakorkoli javno objavili na internetu.

Strokovnjaki računalniške varnosti spodbujajo in podpirajo takšne nagradne programe, saj hekerji tako svoja odkritja uporabijo v prave namene in prispevajo k varnejšemu internetu za vse uporabnike. Ne gre seveda vedno za ciljano iskanje pomanjkljivosti, saj hekerji napake včasih najdejo med povsem običajno in dovoljeno uporabo spletnih storitev.

Podobne nagrade za "etične hekerje" ponujajo predvsem računalniška podjetja, kot so Facebook, Google in Yahoo, v drugih panogah pa so takšni primeri redkejši.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin