Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
29. 1. 2019,
16.31

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

2

Natisni članek

Apple varovanje zasebnosti FaceTime računalniška varnost

Torek, 29. 1. 2019, 16.31

5 let, 2 meseca

Applov program za videotelefonijo ima prisluškovalnega hrošča

Kako je programski spodrsljaj prelevil iPhone v prisluškovalne naprave

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

2

iPhone XR | Napaka se pojavi, če klicatelj in klicani oba uporabljata različico programa FaceTime 12.1 ali novejšo. | Foto Apple

Napaka se pojavi, če klicatelj in klicani oba uporabljata različico programa FaceTime 12.1 ali novejšo.

Foto: Apple

Apple je priznal napako v programu FaceTime, zaradi katere klicatelj lahko za kratek čas sliši in včasih tudi vidi, kaj se dogaja pri klicanem, še preden ta sprejme dohodni klic. Popravek napovedujejo še za ta teden.

Applov program za videotelefonijo FaceTime ima neprijetno napako, ki se pokaže, če klicatelj in klicani oba uporabljata različico programa 12.1 ali novejšo. Klicana naprava namreč za kratek čas posreduje zvok, ob pritisku tipke za vklop tudi sliko – vse to brez vednosti klicanega in še preden se ta oglasi na dohodni klic.

Ta napaka praktično vsakomur z iPhonom omogoča neovirano poslušanje kogarkoli, ki prav tako uporablja iPhone. Če klicanemu zvoni njegov iPhone, ga klicatelj najbrž že sliši.

Predvidevajo, da gre za pomanjkljivost v funkciji skupinskih klicev, ki zmede program in ga še pred sprejemom klica prepriča o aktivaciji mikrofona, so zapisali na portalu 9to5Mac. Prisluškovanje se konča, ko se po večjem številu zvonjenj brez odgovora poskusi vzpostavitve klica ustavijo.

Do popravka najbolje izklopiti FaceTime

Popravek naj bi Applovi strokovnjaki že razvili in ga bodo, kot napovedujejo, postopoma omogočili uporabnikom še v tem tednu. Videti je, da so kot vmesen korak onemogočili vzpostavitev skupinskih klicev, še poročajo ameriški tehnološki portali.

Med tistimi, ki svetujejo, da je do uveljavitve popravka najbolje v nastavitvah naprave popolnoma onemogočiti funkcionalnosti FaceTime, sta tudi prvi mož Twitterja Jack Dorsey in guverner zvezne države New York Andrew Cuomo. Drugi je poudaril, da ga zelo skrbi ta neodgovorni hrošč, ki ga je mogoče izkoristiti v zlonamerne namene.

Dvojna ironija

Omenjeno prisluškovalno napako so odkrili - kako ironično - na ameriški nacionalni dan zasebnosti, ki ga močno zagovarja prav prvi mož Appla Tim Cook.

Vse to se Applu dogaja po tem, ko se je prejšnji mesec v Las Vegasu bahal, da je pri njem dobro poskrbljeno za varovanje zasebnosti. Po vzoru pregovora, da tisto, kar se zgodi v Vegasu, ostane v Vegasu, so nedaleč od prizorišča sejma Consumer Electronics Show, ki se ga sicer niso udeležili, postavili ogromen plakat, na katerem so napisali: "Kar se zgodi na iPhonu, ostane na iPhonu."

Ne spreglejte