SiolNET. Avtomoto
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V 2023 na sestanek v letečem taksiju #video

0,07

termometer

Leteči taksi
Foto: Reuters

Popolnoma avtomatizirani leteči avtomobili niso več znanstvena fantastika. V Las Vegasu sta podjetji Hyundai in Uber predstavili svoj model letečega taksija. Predvidevajo, da jih bo mogoče uporabljati že leta 2023. Dokler podjetji ne bosta izpopolnili računalniške opreme, ki bo omogočala letenje brez posadke, jih bodo upravljali piloti.

Vaš "osebni NLP" bo namenjen štirim potnikom, cene pa bodo po besedah Erica Allisona, direktorja Uber Elevate, dostopne: "Na začetku bo potovanje v letečih taksijih cenovno nekje v razredu naše storitve Uber Black. Sčasoma se bodo cene znižale na raven storitve Uber x."

Štirje rotorji bodo omogočali vertikalni vzlet in pristanek, umik cestam pa vam bo prihranil ogromno časa. Podjetji nameravata lansirati več različic vozila, vsako pa bo primerno za drugačno vrsto potovanj. 

Uber Black je najdražja storitev podjetja, zajema pa vožnjo v vozilih višjega cenovnega razreda s profesionalnimi šoferji. Najnižja cena za luksuzno različico prevoza je 15 dolarjev. 

Poleg trenutne tehnološke nedovršenosti pa bo za revolucijo prometa, kot ga poznamo, potrebna še sprememba v regulaciji, ki še ne predvideva letečih vozil brez pilotov. Zvezna administracija za letalstvo v ZDA bo morala odobriti nova vozila, kar pa lahko traja več let. Strokovnjaki menijo, da je časovna ocena o prvem poletu prototipa preveč ambiciozna, uresničitev zamisli o dostopnih in samovozečih "helikopterjih" pa napovedujejo komaj za naslednje desetletje.  

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin