Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2009,
12.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 7. 2009, 12.07

8 let

Toyota IQ 1,0 VVTi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Toyote običajno na čustva ne vplivajo prav dosti, zato je prav nenavadno, da jih njihov najmanjši avtomobil vzbudi daleč največ. Strinjamo se tudi z imenom, IQ je res inteligentno vozilce.

Le dva sedeža?

Navzven IQ deluje kot dvosedi malček, s svojo dolžino je zelo podoben smartu, kar pomeni, da zunanjost vsekakor ne izdaja, da gre za štirisedo vozilce. Precejšnja širina (glede na dolžino) in povsem na robove nameščena kolesa povedo, da je znotraj precej prostora, obenem pa poskrbijo, da je IQ na cesti zelo opazen. Prva pohvala glede notranjosti – oblikovno je notranjost zelo zanimiva in s svojimi vzorci deluje zrelo, le plastika na vratih ni odporna na praske.

Kompromisi na račun prostora

Inženirji so na račun pridobitve prostora morali ukriviti par standardiziranih pravil. Da ne posežemo preveč na tehnično področje, klimatska naprava je manjša, upravlja pa se jo prav domiselno z enim stikalom. Nasploh je notranjost minimalistična, a zato manj praktična. Odlagališč je namreč malo, tisto pred sovoznikom je mogoče enostavno odstraniti, kar je zanimivo, ne pa posebej praktično. Tudi stikal skoraj ni, prikazovalnik informacij potovalnega računalnika so denimo postavili levo od voznika, motilo pa nas je dejstvo, da je mogoče z radiem upravljati le s pomočjo stikal na volanu. Zadeva je precej nepraktična, več o tem pa nižje v odstavku "Za pikolovce".

Dva potnika na daljšo pot ali štirje na krajšo

Spredaj je prostora za potnika presenetljivo veliko. Za sovoznikom bo celo odrasla oseba dovolj udobno sedela, sodelavec Aleš je imel sicer nekaj pripomb, a je nadpovprečno visok, za voznikom pa bo zadovoljen le otrok (voznik zaradi volana sedi bolj nazaj). Podatki o prtljažnem prostoru pravijo 32 litrov, kar pa v praksi pomeni, da v prtljažnik lahko pospravite denimo nekaj čevljev ali debelo mapo. V nasprotnem primeru je potrebno podreti sedeža, potem bo v IQ-ja šla tudi potovalka ali dve. Skratka na daljšo pot bosta šla le dva potnika, štirje pa s seboj ne bodo smeli imeti nobene prtljage. Inovativna je rešitev s pregrinjalom, ki ob zloženi zadnji klopi skrije vsebino prtljažnika.

Najbolj okretno vozilce na testu

Smart je resda od toyote IQ še nekoliko krajši, vendar pa se ne more kosati z njenim mini obračalnim krogom. Zdi se, da se avtomobilček praktično obrne na mestu, oziroma da se notranje zadnje kolo sploh ne premakne. Efekt nam je bil tako zanimiv, da smo nekaj dni vsi začudeni pridno nabirali kroge. Zelo pohvalimo, saj poleg kratke dolžine pri mestnem manevriranju močno pomaga tudi majhen obračalni krog.

ESP pridno umirja zadek

Pogon je speljan na prednji kolesni par, skupaj z zelo kratkim medosjem pa bi to hitro pomenilo vrtenje koles v prazno, pa ESP zelo suvereno vse skupaj umirja, pri hitrejši vožnji celo utripa kot kakšna božična lučka ter še piska po vrhu. Lega nasploh je primerno trda, nagibanja je malo, čeprav pri hitrejši vožnji voznik kar nekako nima občutka, kaj se bo vsak čas zgodilo.

Nemirno na avtocesti

Petdeset kilovatov moči, ki jih premore IQ bi moralo biti več kot dovolj za mestno živahnost, vendar menimo, da so prestavna razmerja malce nerodno izračunana. Prvo prestavo je namreč potrebno zavrteti precej visoko (tja do pet tisoč vrtljajev), v nasprotnem primeru so vrtljaji v drugi prestavi prenizko in malček ne potegne kot bi želeli. Enako motoriziran aygo se nam je zdel bolj živahen. Je pa svojevrstno doživetje vožnja po avtocesti, kjer lahko pohvalimo, da se pri 130 km/h IQ presenetljivo dobro počuti, nekaj deset kilometrov hitreje pa se počuti kot ping pong žogica, pri kateri je nenehno potrebno popravljati smer. Poraba? Na testnem krogu 5,5 litrov, največ je narasla ravno na avtocesti.

Mini mere, maksi cena

Edini pravi konkurent je smart, oba sta namreč predstavnika vozilc, krajših od treh metrov. V primerjavi z njim ima IQ precej zelo pomembnih prednosti, ponuja namreč štiri sedeže, na katerih je dovolj prostora za tri odrasle potnike, je pa (kljub smartovemu zadnjemu pogonu) tudi precej bolj okreten. Boljši je tudi občutek za volanom in požiranje grbin. Sta pa tudi dve slabosti. Prva je trideset centimetrov večja dolžina, ki se (čeprav se zdi komaj omembe vredna) izkaže za pomembno, ko je treba IQ-ja prečno parkirati na prostor, ki je namenjen bočnemu parkiranju. In druga? Cena. Individualnost ima pač svojo ceno, ki je po našem mnenju upravičena, a bo po drugi strani marsikoga odvrnila od nakupa tega vozilca. Za vse tiste, ki jim dodatnih nekaj deset centimetrov še vedno ne predstavlja ovire pa bo spekter konkurentov še precej večji, začenši z aygom.

Ne spreglejte