Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 1. 2008,
20.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 22. 1. 2008, 20.32

8 let

Smart fortwo coupe 45 kW

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Smart je višji od svoje širine, zato daje zlasti sopotniku občutek, da se bo zvrnil na streho. Pa ni panike. Preden začne utripati lučka za ESP, si lahko voznik marsikaj privošči.

Pa smo preizkusili še tretjega dvosedežnega smarta. 700-kubični Suprexov motor smo najprej gnali v smartu cabriu, nato v roadsterju, zdaj pa še v coupeju. Kadar je cabrio "oblečen", ga je na prvi pogled težko ločiti od coupeja. Še najlažje od strani, kjer je coupeju takoj za vrati dodano manjše okence.

Zunanjost, notranjost

Tako kot pri našem prvem testnem smartu, smo se tudi to pot vozili v dnevno razsvetljeni notranjosti. Namesto kabrioletsko zložljivega ostrešja smo nad glavo vozili panoramsko strešno okno, ki skupaj z velikim vetrobranskim steklom ustvarja občutek prostornosti. Ampak ta sploh ni lažen, saj se pred sedežema v dolžino razteza armaturna plošča z odlagalnim prostorom, kot v ta velikih enoprostorcih. Nekaj prtljage se lahko odloži za sedeža, tudi od zadaj, pri čemer se ločeno, navzgor odpre steklo, vratca prtljažnika pa navzdol. V dnu prtljažnika ni (kot ponavadi) rezervnega kolesa, ampak se tam nahaja 700-kubični Suprexov motor! "Tovorni" prostor se lahko ustvari s prekolopom desnega naslonjala, le malo nerodno je hkrati sprostiti ročici na vsaki strani sedeža. Podobno hibo ima tudi vozniški sedež, pri katerem težko dosežeš kolut za nastavljanje naklona. Ko se navadiš še na skrito stikalo za prikaz podatkov na merilniku, se zdi smartova notranjost dovolj praktična. Še bolj pa zunanjost, saj je smart mestni avto(ček), ki sploh ne potrebuje "parkplaca". Dovolj je en "smartplac", kakor je ugotovil naš urednik Miha.

Vozne lastnosti

Smart je višji od svoje širine, zato daje zlasti sopotniku občutek, da se bo zvrnil na streho. Pa ni panike. Preden začne utripati lučka za ESP, si lahko voznik marsikaj privošči. Zadnji pogon bi s svojo močjo sicer lahko spodnašal lahko vozilce, vendar to preprečuje softouch, ki deluje s premislekom. Zaradi zelo kratkega medosja (1,8 metra) bi lahko pričakovali izvedbo kakšne cestne piruete, vendar nam to tudi na spolzki podlagi ni uspelo. Smo pa na avtocesti med dežjem pri 120 km/h rajši odnehali. Trdo nastavljeno vzmetenje preprečuje nagibanje vozila, ne pa pokimavanja naprej-nazaj. To je zaznavno pri speljevanju, zaviranju in tudi med prestavljanjem, ki sicer po izbiri deluje samodejno ali ročno. Ampak roko na srce: ko se voznik avta privadi, je tudi cukanja manj. Podobno velja za položaj kontaktne ključavnice na konzoli med sedežema - prve tri dni jo vztrajno iščeš nekje poleg volana. Aja, volan. Namesto servo ojačanja so izbrali bolj posredno stopnjo prenosa, tako da je v ovinkih kar nekaj več vrtenja.

Zmogljivosti, poraba

S šestdesetimi konji so šli nekdanji zadaj gnani prinzi 150 na uro, smarta pa so rajši elektronsko omejili, da ne bi "prevračal kozolcev" po cesti. Če bi imel menjalnik s klasično sklopko, bi tudi precej bolj pospeševal, kar pa navsezadnje sploh ne bi bilo usklajeno z namenom tega izrazito mestnega avta. Pa še na počez bi ga postavljalo z bolj diretkno usmerjenim pogonom na zadnji kolesi. Vendar avto kar solidno potegne in na semaforjih prav nič ne zaostaja, merilnik vrtljajev smo pa le pogrešali. Zimski čas testiranja je vzrok za višjo porabo goriva, saj nam je cabrio v poletnem času "pil" pod šest, to pot pa je šlo malo čez. Tako se da s 33-litrskim rezervoarjem realno prevoziti 500 kilometrov, opozorilno utripanje je tudi dopolnjeno s podatkom, za koliko "deci" je še preostalega goriva.

Cena, tekmeci

Poleg tega da je smart fortwo po zasnovi povsem mesti avto, je po obliki zunaj in znotraj namenjen tudi zabavi. Osnovna različica, ki je brez klimatske naprave, velja 2,5 milijona. V coupeju je bilo skupaj z opremo passion še nekaj dodatnih elementov za dobrih 700 tisočakov, ki ga naredijo za "bolj avto". S tempomatom in omejevalcem se lahko branimo pred "nagradnimi" merjenji hitrosti. Tudi pomoč pri speljevanju v klanec komu prav pride. Ker si marsikdo kupi takole vozilce tudi za razkazovanje, poseže po testni opremi passion, ki vključuje vse navedeno, pa še platišča iz lahke litine, radio, stekleno ostrešje in sveda samodejni softouch menjalnik. Na vsak način pa je že v osnovnem coupeju dovolj zabave in mestne uporabnosti, za ta denar je tudi solidno opremljen (ESP, ABS, sekvenčni robotizirani menjalnik). Tekmeci? Še najbolj se mu pravzaprav približajo prototipi, s katerimi različni proizvajalci iščejo rešitve za mestne prometne zagate. Smart jih že vrsto let rešuje dovolj uspešno, tudi pri nas.

Ne spreglejte