SiolNET. Avtomoto Testi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Peugeot expert tepee 2,0 HDi avt.

2

termometer

Expert s samodejnim menjalnikom, dvojnimi drsnimi vrati, osmimi sedeži in navigacijo je odličen potovalnik. A udobje stane in tudi bencinske servise je treba nekoliko pogosteje obiskovati.

Hibrid med enoprostorcem in kombijem

Expert tepee je s svojima bratoma (jumpy, scudo) zagotovo eden najudobnejših osemsedežnikov na trgu. Upamo si celo trditi, da bi utegnil zasesti sam vrh lestvice. Je nekakšen hibrid med kombiji in enoprostorci in od obeh je pobral le najboljše.

Ponuja kombijevsko razkošje prostora in enoprostorsko udobje ter vozne lastnosti. Kot smo zapisali že pri testu jumpyja, ima avtomobil glede na svoji velikost in težo presenetljivo dobro lego na cesti. Poleg tega se je z udobjem izkazal še samodejni menjalnik, ki celotnemu paketu doda piko na i.

Diskretna prenova

Peugeot je pred časom nekoliko spremenil smernice pri oblikovanju zunanjosti svojih avtomobilov ter nove generacije opremil s spremenjenim logotipom in napisom Peugeot na nosu.

To je zdaj doletelo tudi experta, ki je dobil novo masko hladilnika z diskretnim napisom Peugeot pod motorjem pokrova in novim logotipom na njem.

Nekaj svežine so vnesli tudi v notranjost, kjer v nasprotju z jumpyjem merilniki nimajo več svetle podlage, ampak so odeti v elegantno črnino. Eleganco so skušali poudariti tudi z ozadjem velikega zaslona nad armaturno ploščo, ki se bohoti z imitacijo brušenega aluminija.

Dvojna drsna vrata za večje udobje

Testni expert je bil opremljen z dvojnimi drsnimi vrati (kar smo pogrešali pri (jumpy), ki omogočajo hiter in lahek dostop do sedežev v drugi in tretji vrsti. Zadeva je še posebej uporabna, če ima družina majhne otroke in v vozilo nameščene otroške sedeže.

Slabost expertovih drsnih vrat pa sta njihova velikost in teža. Vrata se namreč odpirajo ročno (električni pomik ni v ponudbi) in nimajo kakšnega varnostnega mehanizma, ki bi preprečeval priprtje prstov. Tukaj je potrebne obilo pazljivosti – še posebej če je vozilo parkirano v klanec navzdol.

Menjalnik, ki mu pristaja

Testni expert je bil opremljen s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom. Ta menjalnik mu vsekakor ustreza, saj zagotavlja večje udobje in, kar še posebej hvalimo, zna zavirati z motorjem, ko skoraj dvotonskega peugeota vozimo po klancu navzdol.

Dvolitrski HDi s 120 kilovati moči se je odlično obnesel. Moči je več kot dovolj, poraba pa se ob umirjeni vožnji spusti pod pet litrov na sto kilometrov (glej okno s porabo). Menjalnik in motor torej, ki sta s svojimi zmogljivostmi in karakterjem pisana na kožo temu avtomobilu.

Še nekaj o legi. Tako kot sorodni jumpy, se tudi expert kljub svojim dimenzijam pelje presenetljivo dobro. Tudi s tega stališča ga je treba uvrstiti bližje velikim enoprostorcem kot pa kakšnim potniškim kombijem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin