Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 8. 2008,
11.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Peugeot Družinski Avtomoto

Ponedeljek, 18. 8. 2008, 11.09

8 let

Peugeot 308 SW 2,0 HDi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Peugeot 308 SW je avtomobil, ki s svojo obliko ne zaigra na čustva, kupci po njem posegajo predvsem zaradi racionalnih vzrokov, kot je na primer prostornost. V tem pogledu je SW namreč odličen.

Zunanjost, notranjost

Delež prodanih petvratnih 308-ic je zanemarljiv, prodajajo se trivratne, za katere se odločajo predvsem mlajši. Tisti z družinami posegajo po različici SW, pri čemer vsakomur postane jasno, kaj je bistvo avtomobila že tisti trenutek, ko vanj naloži polovico svojega stanovanja. Trije sedeži v drugi vrsti so vzdolžno pomični, zato prostora za kolena nikakor ne bo zmanjkalo, težje pa se bo potnikom godilo ravno zaradi treh posamičnih sedežev. Ti so super le takrat, ko na njih sedijo otroci, za odrasle pa bočno nikakor ni dovolj prostora, zato je običajna sedežna klop primernejša. Prtljažnik je s skoraj 600 litri kot rečeno enormen, hvalimo nakladalni rob, ki je poravnan z dnom prtljažnika in dejstvo, da lahko v dnu skriva še dodaten par sedežev. Hvalimo še panoramsko streho, ta je res panoramska, saj se zajeda v skoraj celotno streho in navidezno poveča potniški prostor ter prijetno vanjo spusti še več svetlobe.

Vozne lastnosti

Družinska namembnost se kaže tudi v voznih lastnostih, kar pomeni, da 308 SW precej udobno in mirno premaguje cestne neravnine ter je dovolj tih tudi pri višjih hitrostih. Nagibanja v zavojih je nekoliko več, vendar stvar nikakor ni moteča, rečemo lahko celo, da SW-ju malce bolj dinamična vožnja ne predstavlja večjih težav. Kljub mehkejšemu vzmetenju je lega namreč dolgo nevtralna, tudi krmilni mehanizem daje dovolj povratnih informacij. V tem pogledu še najbolj razočara menjalnik, ki je malenkost premalo hiter in natančen.

Zmogljivosti, poraba

Dvolitrski HDi motor s 136 konjskimi močmi smo preizkusili že večkrat. Tudi tokrat lahko ponovimo, da je agregat dovolj zmogljiv in ne opeša niti pri višjih hitrostih. Pospeševanja so več kot solidna, prehitevanja lahkotna, motor hvalimo še zaradi zvezne zaloge moči, ki lepo narašča že iz najnižjih vrtljajev. Zelo dober dosežek je tudi povprečna poraba goriva, ki se je na našem testu zaključila pri 6,6 litra.

Cena, tekmeci

SW ni običajen karavan, kateremu bi pripisali tekmece, kot so megane grandtour, focus wagon, astra karavan, octavia combi, golf variant in tako naprej. Njegov prtljažnik je od večine namreč precej večji, notranjost prostornejša in tudi bolj modularna (posamični sedeži), nihče izmed naštetih niti ne ponuja sedmih sedežev. Za družinske potrebe je 308 SW zato skoraj idealno vozilo, le glede druge sedežev v drugi vrsti se je treba pred nakupom razjasniti. Če bodo na njej sedeli otroci, potem posamične sedeže priporočamo (vsakega posebej je mogoče tudi odstraniti iz avtomobila), v nasprotnem primeru pa je običajna sedežna klop boljša rešitev.

Ne spreglejte