Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
2. 12. 2015,
12.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Peugeot Družinski Avtomoto

Sreda, 2. 12. 2015, 12.07

8 let

Peugeot 308 SW 1,2 THP 130

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Peugeot je s karavansko izpeljanko modela 308 utrdil svojo družinsko naravnano poslanstvo. Na testu je prepričal s sodobnim trivaljnikom, prostornostjo prtljažnika in udobjem.

Je lahko karavan privlačnejši od kombilimuzine?

Verjetno ni veliko tistih, ki bi oporekali trditvi, da je karavanski 308 privlačnejši od kombilimuzinskega. S 33 centimetri dodatne dolžine, 11 centimetrov daljšim medosjem in kar 20-centimetrskim prirastkom zadnjega previsa v primerjavi s prejšnjo generacijo hkrati jasno izraža svoje poslanstvo in obljublja veliko prostora.

Od 600 do 1660 litrov uporabnega prtljažnika

Snovalci so upoštevali dejstvo, da je pri odmerjanju prostornine prtljažnika številka 600 postala merilo, po katerem se merijo najprostornejši in najuporabnejši karavanski predstavniki spodnjega srednjega razreda.

Peugeotovih 610 litrov v praksi deluje malenkost skromneje, ker se 54 litrov skriva v dvojnem dnu, kjer je mesto našel tudi kit za popravilo predrtih pnevmatik.

Kljub temu prostornina velike in uporabne luknje pravilnih oblik tudi v praksi izpolnjuje želje zahtevnejših uporabnikov. V praksi je prostora za 20 litrov več kot prej, sedeži se bodisi s pomočjo vzvodov bodisi stikal na naslonjalih v ravno dno podrejo v razmerju 60:40 in ponudijo uporabnih 1660 litrov prostora.

V dno sta na obeh skrajnih straneh vgrajeni dve vzdolžni vodili s sidrišči za pritrjevanje tovora z mrežo, stranska dela prtljažnika nudita dve priročno veliki odložišči.

Omeniti velja, da se je Peugeot pri zasnovi drugega dela kabine vrnil h klasičnemu pristopu. Predhodnik je v drugi vrsti namreč ponujal tri enako velike in (stežka) odstranljive sedeže.

Minimalistični pristop postaja vse bolj priljubljen

Kabinski del se od kombilimuzinskega praktično ne razlikuje. Minimalitsični pristop, kakovostni materiali in odlična sestavljenost komponent so brez dvoma med najboljšimi v segmentu, občutek je premijski. Hvalimo.

Priporočamo 500-evrsko doplačilo za panoramsko streho, ki odvzame kakšen centimeter glavam potnikom, a hkrati kabino napolni z dodatno svetlobo in izrazitejšim občutkom zračnosti.

Položaj za posrečeno majhnim volanom, ki v kombinaciji z visoko nasajenimi merilniki pooseblja Peugoetovo stremenje k drugačnosti, je dober, zagotovo boljši kot v manjšem 208.

Uredniška mnenja glede vidljivosti merilnikov, ki naj bi jih voznik v teoriji, pri veliki večini pa tudi v praksi, videl nad vrhnjim delom volana, ostajajo deljena.

Lahkotna vodljivost

Platforma EMP2, ki je model 308 blagoslovila s 140-kilogramskim hujšanjem, je v veliki meri odgovorna predvsem za izboljšane vozne lastnosti. SW je prijetno vodljiv, nagibanja karoserije je manj kot prej, vzmetenje pa suvereno odpravlja pomanjkljivosti slabše vzdrževanih podlag.

Udobje je, podobno kot pri kombilimuzini, postavljeno v ospredje, zato tudi med hitro vožnjo avtomobil dolgo ostane nevtralen in se tudi ob hitrejših voznikovih vložkih odzove mirno in zbrano.

Testni avtomobil je ponudil prvo priložnost za preizkus stikala sport in z njim povezanih sistemov, ki vplivajo na vozniško izkušnjo.

Pritisk merilnike obarva v rdečo, umetno generiran zvok motorja kabino napolni z dodatnimi decibeli, volan otrdi in stopalka za plin postane odzivnejša.

Dodatek je prijetna popestritev, s katero Peugeot sledi trendom, a bo zares uporaben postal šele takrat, ko se bo voznikovemu razpoloženju lahko prilagajalo tudi podvozje.

Trivaljni mlinček z zmogljivostmi in značajem štirivaljnika

Prvič smo lahko temeljito preizkusili tudi 1,2-litrski, turbobencinski trivaljnik s tehnologijo neposrednega vbrizga in 130 "konji" največje moči.

Agregat je v kombinaciji z natančnim, šeststopenjskim menjalnikom kazal veliko veselja do vrtenja in prepričal z odlično vlečno močjo že globoko pod dva tisoč motornimi vrtljaji, uglajenost pogonskega sklopa pa skorajda dosega raven štirivaljnikov.

Peugeot je tipičen trivaljni zvok dobro zadušil z vzorno izolacijo potniške kabine, zato se potnikom najbrž ne bo niti sanjalo o tem, da vozilo poganja na papirju nedolžni "mlinček".

Ob priganjanju se je motor (pričakovano) izkazal z desetlitrsko žejo, a ob koncu testa zadovoljil s sedemlitrskim povprečjem, kar je glede na slog vožnje, veliko mestnih kilometrov in stalne skoke na avtocesto dober rezultat.

Seveda bi poraba z doslednejšim upoštevanjem pravil varčne vožnje in pretežno primestno vožnjo zlahka še padla.

Ne spreglejte