Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 9. 2009,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Terenski Avtomoto Nissan

Četrtek, 24. 9. 2009, 11.57

8 let

Nissan juke 1,6 4x4

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nissan juke je oblikovno svež in za voznika zelo zanimiv avtomobil, ki navdušuje predvsem mlade po srcu. Še posebej s turbomotorjem in štirikolesnim pogonom presega svojo mestno namembnost.

Svež in izzivalen videz

Juke je eden najbolj prepoznavnih avtomobilov. Izstopa z napihnjenimi blatniki in predvsem visoko nasajenimi robovi, na katere so "nataknjene" luči, ki jih lahko vidimo izza volana. Dvignjen je kot terenec, a povsem kupejevskih linij. Deluje kot mešanica buggyja, infinitija EX35 in majhnih športnih kombilimuzin. In to je seveda dobro. Seveda se bo kdo zmrdoval nad obliko, a moramo priznati, da je oblikovno svež, sodoben, nov. In večina se bo strinjala, da sploh ni praktičen, saj prtljažnik pri štirikolesnem pogonu zmore le dobrih dvesto litrov.

Sodobni prijemi pri oblikovanju notranjosti

Medtem ko večina avtomobilov kar tekmuje s številom stikal, so Nissanovi inženirji ubrali pametnejšo in bolj praktično pot. Sodobno tehnologijo so uporabili za poenostavitev – zato imajo ista stikala dvojno funkcijo. Ko upravljamo s prezračevanjem, so na stikalih imena in funkcije, ko spreminjamo nastavitve značaja avtomobila, pa se imena in funkcije istih stikal spremenijo. Poleg tega nam avtomobil prikazuje delovanje turbine, ekološke vožnje, prečnih in vzdolžnih pospeškov.

Majhen in zabaven

Ideja majhnega okretnega avtomobila s štirikolesnim pogonom ni nova. Toda pri Nissanu so se tega lotili na svež in športen način. Le 413 centimetrov dolg avtomobil je idealen sopotnik predvsem za mlade dinamične voznike, saj se odlično znajde v mestnih središčih in na zavitih cestah. Majhna medosna razdalja zagotavlja igrivo okretnost, pri športni vožnji pa pomaga tudi odlična preglednost v ovinek po zaslugi pokončnega stebrička A. Kljub dvignjenosti od tal se pelje zelo športno, obenem pa zmore tudi lažji teren. Pri slednjem mu pomaga priklopljiv štirikolesni pogon z visko sklopko ali stalnim prenosom na oba kolesna para.

Mestni športni terenec

Juke ni terenec. Konec koncev je štirikolesni pogon (žal) mogoče dobiti le v najmočnejši bencinski različici. Toda zaradi dobre zasnove štirikolesnega pogona lahko po potrebi opravlja vlogo terenca, saj Torque Vectoring System omogoča, da se ves navor lahko prenese le na eno kolo. To nam ne pomaga le, ko se izkopavamo iz snega ali blata, ampak tudi pri dinamični vožnji, saj se pri pospeševanju v ovinku navor v veliki meri prenaša proti zadnji osi in zunanjim kolesom.

Visoke zmogljivosti, a tudi velika poraba

Prisilno polnjen 1,6-litrski bencinski motor s sto devetdeset "konjiči" povsem zadovoljuje vse potrebe malega juka. Vendar pa ni prav varčen z gorivom. Čeprav lahko vozimo le z dvokolesnim pogonom in nam, na primer, program eko ne pusti priganjati vozila, bomo zelo težko prišli pod deset litrov na sto prevoženih kilometrov.

Lepši, a manj praktičen

Edini pravi konkurent juku je podobno nastopaški mini countryman. Sicer pa sta mu po namembnosti podobna mestna terenca toyota urban cruiser in kia soul. Tisti, ki bodo želeli manj vpadljivosti in več terenske (družinske) uporabe, bodo verjetno posegli po škodi yeti ali vsaj po suzukiju SX4 oziroma fiatu sedici. Juke izstopa po možnosti prilagoditve značaja vozila in seveda zunanjosti, a prav zaradi všečne kupejevske oblike zaostaja za tekmeci po prostornini prtljažnega prostora. Fiat panda 4x4 pa je že bolj v svojem svetu res mini terenca.


Ne spreglejte