Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
17. 7. 2018,
5.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

4

Natisni članek

BMW Lexus

Torek, 17. 7. 2018, 5.00

5 let, 9 mesecev

Primerjalni test: BMW X3 30d proti lexusu NX 300h

Je nemški SUV lahko pol dražji od japonskega?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

4

Lexus NX in BMW X3

Ob bok smo postavili dva premium športna terenca, ki sta avtomobila v enem od najbolje prodajanih avtomobilskih razredov. Če je v njem BMW s svojim X3 eden od najbolj prepoznavnih in uveljavljenih "plejerjev", je lexus s svojim NX ena od najbolj izrazitih alternativnih izbir. Toda ali je X3 zasluženo za 50 odstotkov dražji?

To je bolj nišen avtomobil od volva XC60, ki stavi na povsem drugačen pogon, dojemanje avtomobila in zelo izrazite oblikovalske detajle. Lexus ima svoje pomembne adute in prav gotovo prepriča kupce, ki cenijo voznikovi duši prilagojen avto, a na drugi strani je BMW z bolj vsakdanjim pogonom, boljšim infozabavnim sistemom in tudi zelo dobro prostornostjo v tem razredu ostal pravi velikoserijski prvak. Za X3 torej glavna tekmeca ostajata audi Q5 in mercedes-benz GLC, NX pa je priložnost za tiste, ki želijo s premium športnim terencem na cesti res izstopati. Oba imata svoje jasne adute in še najbolj se razlikujeta v ceni, kjer je X3 za polovico dražji od NX.

 

BMW X3 xDrive 30d

Lexus NX 300h

Prostornina motorja:

2.993 cm3, 4-valjni

2.494 cm3, 6-valjni

Moč motorja:

195 kW

114 kW

Sistemska moč:

 

145 kW

Cena testnega vozila:

94.650 EUR

65.300 EUR

NX ponuja detajle, ki navdušujejo vsak dan. BMW stavi na preizkušene rešitve.

Kdor bi kolebal med obema testnima avtomobiloma, se ne bo odločil na podlagi jasnih meritev in podatkov. Kupec lexusa sprejme njegovo zgodbo, vse zelo dobre strani in tudi pomanjkljivosti, ki ga v primerjavi predvsem z nemško konkurenco postavljajo v podrejeni položaj. Največja posebnost japonskih avtomobilov je kajpak drugačen dizajn, ki je precej bolj strasten, vpadljiv in navdušujoč od nemškega.

Tudi NX je poln takih podrobnosti, ki jih voznik počasi odkriva, in ga tudi po daljšem medsebojnem druženju še znajo navdušiti in ga prepričati za spontan sprehod med ovinki. In X3? Z novo generacijo je obdržal prepoznavni oblikovalski jezik iz Münchna, kjer uspešne zgodbe pričakovano nočejo spreminjati. Pri X3 v oči pade njegova rast. Danes je namreč že daljši, kot je bil pred slabimi 20 leti njegov večji brat X5.

Fotografije - BMW X3

Fotogalerija
1 / 35

Fotografije - Lexus NX

Fotogalerija
1 / 37

X3 prepriča s prostornostjo, materiali in ergonomijo, prav tako s svojo stopnjo digitaliziranosti in dobro uporabniško izkušnjo. | Foto: Gašper Pirman X3 prepriča s prostornostjo, materiali in ergonomijo, prav tako s svojo stopnjo digitaliziranosti in dobro uporabniško izkušnjo. Foto: Gašper Pirman

Lexus ima zelo dinamično in izrazito notranjost, celoten avtomobil je posebnež in kljub zelo visoki stopnji opreme ohranja ugodno ceno dobrih 60 tisoč evrov. | Foto: Gašper Pirman Lexus ima zelo dinamično in izrazito notranjost, celoten avtomobil je posebnež in kljub zelo visoki stopnji opreme ohranja ugodno ceno dobrih 60 tisoč evrov. Foto: Gašper Pirman

Lexus je lahko zelo tih, a kaj ko v športnem programu ni gumba "mute" za konec umetne zvočne kulise

V tehničnem smislu je posebnost hibridni pogon. Osnova zanj je pri NX 2,5-litrski bencinski štirivaljnik, ki zmore osnovnih 114 kilovatov. S pomočjo elektromotorja znaša najvišja sistemska moč pogona 145 kilovatov (197 "konjev"). Prenos na vsa štiri kolesa se tudi v tem primeru izvaja prek menjalnika CVT.

Odločnejše pospeševanje (pri prehitevanjih, vključevanjih na avtocesto …) je zelo glasno in tudi moč motorja takrat ne pride zares do izraza. Tako kot pri vseh hibridih toyote in lexusa je tudi motor NX zelo prijetno tih, ko enkrat dosežemo želeno hitrost in to le še vzdržujemo. Takrat se zdi, kot bi se vozili celo s pravim električnim avtomobilov.

Počutje je temu primerno zelo prijetno. NX z vklopom športnega programa (in dodatnih kilovatov) zažene tudi umetno ustvarjen zvok, ki pa je vsaj po naši izkušnji zelo moteč in popolnoma nenaraven. Bistvo hibridnega lexusa je gotovo v tišji vožnji (programa normal ali eco) in zato na tem mestu grajamo Japonce, da umetnega zvoka motorja ni mogoče izklopiti.

Katerega?

  • BMW X3
    29,45 %
    197 glasov
  • Lexus NX
    70,55 %
    472 glasov
Oddanih 669 glasov

Šestvaljnik v BMW je odličen in drag, lexus je mnogo cenejši

Na drugi strani je testnega X3 poganjal trilitrski šestvaljni dizelski motor z močjo 195 kilovatov (265 "konjev"). Ta je seveda vrhunska izbira, ki prijetno hrope, ponuja veliko moči in navora ter je predvsem izjemno dobro usklajen s samodejnim menjalnikom. Vse deluje tekoče in v vseh fazah vožnje umirjeno.

Da, bolj kot pri lexusu. Toda tak motor za X3 pomeni tudi izjemno visoko ceno. Testni je stal 94 tisočakov, kar ga postavlja tudi ob tekmece, kot je porsche macan. Večina kupcev bo pri X3 najbrž izbrala štirivaljne motorje, ki so temu primerno tudi cenejši. S šestvaljnikom je imel sicer X3 približno enako izhodiščno ceno kot NX, a je bilo nato v avtomobilu še za 30 tisočakov opreme. NX z opremo sport premium sodi v sam vrh ponudbe in zato mu dodatna oprema cene tudi ni zvišala.

Poraba goriva? Kljub povsem drugačnima zasnovama je bila v litrih (nekoliko manj v evrih) pri NX in X3 zelo podobna. To pomeni dobrih osem litrov na 100 prevoženih kilometrov.   

Primerjava prilagodljivosti kamere in pogleda okrog vozila:

Lexus NX | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

BMW X3 30d | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Notranjost, infozabavni sistem in kamere?

Iz vidika povsem uporabniške izkušnje dajemo prednost BMW. Upravljanje infozabavnega sistema je z vrtljivim gumbom na sredinski konzoli ali prek dotika, preglednost in enostavnost vseh pomembnejših funkcij je dobra.

Lexus je v notranjosti bolj futurističen, bolj dinamičen in tudi bolj zanimiv, a nekatere rešitve preprosto ne zadovoljijo. Zapleteno je že povezovanje telefona s povezavo bluetooth, precej prakse zahteva tudi brskanje po menijih prek drsne ploščice.

Lexus ponuja dober 360-stopinjski pogled okrog avtomobila, a na primer navidezno obkroži avto le med mirovanjem, ne med resnično vzvratno vožnjo. BMW na tem mestu ponuja možnost oddaljenega pogleda iz napol ptičje perspektive in to tehniko povzema od nove serije 5.

Napaka v X3 je ta, da je na zaslonu narisana kar limuzina, ne športni terenec. Pri avtomobilu za več kot 90 tisočakov bi pričakovali, da bodo v infozabavnem sistemu vendarle zamenjali silhueto avtomobila.

In še ta razlika - X3 omogoča podiranje zadnjih sedežev prek gumba v prtljažniku, NX ne.

Tekmeca, ki to v resnici sploh nista

Vse to so seveda podrobnosti, ki na uporabnost avtomobila ne vplivajo ključno. Pod črto sta oba športna terenca zelo prepričljiva predstavnika svojega razreda, ki resnično nagovarjata povsem drug krog kupcev vozil. NX je avto marsikaterega kompromisa, a tudi užitka v tihi in prijetni vožnji. Marsikomu bo prijalo voziti športnega terenca, za katerim se na cesti obračajo pogledi in teh bo zagotovo več kot pri X3.

Ne spreglejte